Hoppa till innehåll

Visningskollen

Experimentet som visar vad olika köpare kollar på under en visning

Tisdagen den 30 september 2014 utförde vi på Svensk Fastighetsförmedling ett experiment för att se vad olika köpare faktiskt kollar på under en visning. Så inför en visning lät vi några köpare ta på sig eye tracking-glasögon som spelade in exakt vad de kollade på. Experimentet kallades Visningskollen.

Här är köparna

Lars Olof, 60 år

Den nypensionerade egenföretagaren. Letar efter något mer funktionellt.

Lars Olof tillbringade mest tid i vardagsrummet där han mätte, knackade och provsatt allt som fanns. Hans kvalitetskrav blev extra påtagligt i köket när han grundligt inspekterade köksfläkten, diskmaskinen och kylen. Baserat på Visningskollen har hans framtida boende felfri funktionalitet, fräscha vitvaror och med fotografier av nära och kära ovanför sängen.

Frida, 25 år 

Den deltidsjobbande studenten. Letar efter sin första egna lägenhet.

Frida tillbringade mycket tid i köket och det hon kollade på allra mest, det var basilikan. Hennes intresse för styling blev än mer påtagligt i sovrummet där blicken fastnade på sängkuddarna. Baserat på Visningskollen kommer hennes första lägenhet dofta av färska örter och växter, med väggar fullproppade med speglar och tavlor.

Anna, 24 år & Stefan, 37 år

Paret som snart får tillökning. På jakt efter något rymligare.

Anna tillbringade mest tid i sovrummet där hon kollade mycket på tavlor, men framför allt fönstret och lamporna. Och just lampor och fönster ägnade hon mycket tid åt att kolla på även i kök och i vardagsrum. Baserat på Visningskollen är hennes och Stefans nästa bostad öppen och ljus, med fin utsikt, många fruktskålar och ännu fler lampor.

Stefan tillbringade mest tid i sovrummet där han grundligt inspekterade allt från golvlist till gardinstång. Annars ägnade han mycket tid åt att kolla på borden och framför allt bordsbenen, både i köket och i vardagsrummet. Baserat på Visningskollen har hans och Annas nästa bostad en redig spis och en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum, fullt av perfekta bord.

Rufus, 4 år

Den supersnälla hunden. Ständigt på jakt efter nya gömställen.

Rufus ägnade mest tid i köket. Så klart. Kanske kände han igen sig bland vitvaror, matlukt, stolar och bord. Annars blandade han friskt mellan att springa runt som i ultrarapid, och kura ihop sig i mysposition framför kylskåpet. Baserat på Visningskollen finns de bästa gömställena djupt inne i kökshörnen och bakom fåtöljerna.

Kimberly, 5 år

Den spralliga ungen. På jakt efter sina drömmars barnrum.

Kimberly tillbringade mest tid i sovrummet och i vardagsrummet var hon var snabb med att leta upp fjärrkontrollen. Baserat på Visningskollen har hennes nya barnrum en stor studsvänlig säng full av kuddar, egen TV och med väggar fyllda med kakel och griffeltavlor.

Vardagsrumskollen

För att se vad köparna kollade på mest på använde vi heat maps. Färgerna går från blått till gult, där gult är det område där blicken fastnade allra längst. Här ser du vad Anna och Lars Olof tittade mest på.

Kökskollen

Det här är vad köparna kollade på allra först i köket.

Sovrumskollen

Sängen, taklampan eller fotografierna på väggen? Här ser du vad Stefan och Kimberly tittade mest på i sovrummet.

Vill du ha hjälp med din visning?

Varje bostad är unik och alla köpare är olika. Vi kan hjälpa dig med alltifrån värdering och ekonomisk rådgivning, till hur du som säljare kan optimera just din visning för dina köpare. Fyll i dina uppgifter i formuläret nedan så kontaktar vi dig.

Kontaktuppgifter

500 tecken kvar

Bostad som ska värderas

 

Ett ögonblick!
Tack!