Hoppa till innehåll

Steg 6. Tillträdesdag och flytt

Äntligen är det dags att flytta in i det som kanske är din drömbostad. Men hur roligt det än är så är det mycket att hålla reda på. Men med flytthjälp, bra flyttkartonger, städhjälp och det viktigaste av allt - med god framförhållning blir flytten både enklare och snabbare avklarad.

Tillträdesdagen

Dagen du får börja använda din nya bostad kallas för tillträdesdagen. Inför tillträdesdagen skickar mäklaren en skriftlig kallelse till dig tillsammans med en likvidavräkning. Det är en sammanställning av kapital, räntor, lån (nya lån samt lån du enligt köpekontraktet ska överta från säljaren) samt hur mycket kontanter du ska ta med dig vid tillträdet.

Samma dag som köparen får tillträde till den nya bostaden ska resten av köpeskillingen betalas. Nu registreras också köparen som ägare och får nyckeln till sin nya bostad. Då betalar du även kostnaden för lagfarten. Den består av en stämpelskatt på 1,5 procent av köpeskillingen samt expeditions- och ansökningskostnader.

Normalt betalar du vid tillträdet även kostnaderna för nya pantbrev, om det gäller fastigheter. Detta genomförs på banken eller i en av Svensk Fastighetsförmedlings bobutiker.

Köper du en bostadsrätt ska du bli medlem i bostadsrättsföreningen. Du betalar ingen stämpelskatt men kanske får du betala en mindre överlåtelseavgift till föreningen.

Att flytta

Köpa ny bostad är roligt, men själva flytten är något få ser fram emot. Först och främst ska man ta det onda med det goda - tänk vilken möjlighet att få göra sig av med saker. Du behöver inte slänga grejer som du inte behöver – det finns flera välgörenhetsbutiker som tacksamt tar emot dina saker så länge de är hela och rena.

Vi samarbetar med Erikshjälpen. Kontakta din närmsta butik, så hjälper de dig att hämta dina möbler, kläder, böcker med mera som du inte vill flytta med dig.

Riktiga flyttkartonger underlättar packningen. Framför allt underlättar det för de som flyttar åt dig om du anlitat en flyttfirma, och du kan vara säker på att kartongerna håller. Köper du dem är de enkla att spara eftersom de går att fälla ihop och är lätta att förvara i vinds- eller källarförrådet, men du kan också hyra flyttkartonger.

Att packa vettigt är viktigt. Gör det så enkelt som möjligt för dem som ska bära. Ett bra tips är att blanda tunga saker, som böcker, med lättare saker som exempelvis sängkläder eller liknande.

Boka i tid

Flyttfirma eller inte är frågan? Den som väljer att använda en flyttfirma ska tänka på att beställa flytthjälpen i tid. Se också till att flyttfirman är branschansluten. Det minskar risken för tvister och ger dig ett starkare skydd som konsument. När det kommer till ansvarsfrågan kring stölder och skador är det viktigt att du har ett skriftligt avtal där det står vilken tjänst du beställt och vad den innehåller. Var noga med att kolla vilka försäkringar flyttfirman har. Flyttar du själv bör du kontrollera vad som gäller din hemförsäkring för lös egendom utanför hemmet.

Det är även en mängd administrativa saker som ska göras inför en flytt. Så som flyttanmälan, ändring av el- och telefonabonnemang, se över försäkringen och så vidare. Allt det här är sådant man inte behöver göra i sista stund – ju tidigare desto bättre. Framförhållning och god planering gör flyttprocessen både trevligare och smidigare.

Flyttstädning - Gör det enkelt

Flyttstädningen är det sista som görs efter att flyttlasset gått. Vill du göra det riktigt enkelt för dig anlitar du en städfirma. Du kan dessutom få skattereduktion när du anlitar någon för hushållstjänster. Flyttstädning räknas dit, däremot inte flytthjälpen.

Efter flytten

När köpet är klart återstår det att betala skatter och avgifter. Det kan vara allt från bostadsrättsföreningens avgifter till bankens avgifter. Kostnader för lagfart kan också tillkomma.

Bankernas avgifter

  • Övertagandekostnad - Tar man över säljarens lån betalar man ofta en överlåtelseavgift till långivaren.
  • Uppläggningskostnad - Tar man upp nya lån betalar man ofta en uppläggningsavgift till långivaren.

Avgifter för fastigheter och tomträtter

  • Lagfartskostnad - Stämpelskatten är 1,5 procent av köpeskillingen (eller taxeringsvärdet om det är högre än köpeskillingen) för fysiska personer och 4,25 procent för juridiska personer. Dessutom tillkommer en avgift.
  • Pantbrevskostnad - Stämpelskatten är 2 procent av inteckningsbeloppet när man tar ut nya inteckningar. Dessutom tillkommer en avgift per pantbrev.

Avgifter för bostadsrätter

  • Överlåtelseavgift - Vid en överlåtelse av en bostadsrätt tar bostadsrättsföreningen i regel ut en överlåtelseavgift. I de flesta fall betalar säljaren denna avgift men det förekommer att köparen betalar överlåtelseavgiften.
  • Pantnotering - För att notera en pant i en bostadsrätt tar bostadsrättsföreningen i regel ut en avgift.

Aktuella skatter och avgifter - Lantmäteriet

Det här var sista steget i vår köpguide, hoppas att du har haft nytta av läsningen och känner dig redo att leta nytt boende och kanske hitta dina drömmars bostad. Kontakta gärna din lokala bobutik om du har några frågor.

Lycka till!

Till toppen