Hoppa till innehåll

Steg 4. Besiktning och försäkringar

Ta en ordentlig titt på bostaden innan du bestämmer dig. Var nyfiken, kritisk och frågvis – det kan skydda dig mot många tråkiga överraskningar.

Det är lätt att fokusera på fel saker när man letar hus eller lägenhet. Ett vackert välbevarat trägolv, en kakelugn eller en trädgård som står i blom. Även om läget är viktigt, då det aldrig går att förändra, är det lika angeläget att ta en ordentlig titt på bostaden.

Det är förstås extra viktigt att titta på bostadens grundskick. Och göra det innan affären är genomförd. Många är inte medvetna om att undersökningsplikten faktiskt ligger hos köparen själv. Alla utrymmen som man kommer åt har man som köpare ansvar för att kontrollera. Det gäller alla rum men också vind, källare, krypgrund och andra utrymmen som kan ha uppstått i och med att väggar flyttats och att huset byggts om.

Och det är inte bara fuktskador man ska leta efter. Med husets skick menas allt från byggnationen, VVS, avlopp, el och så vidare. Be också säljaren om kvitton och garantier på jobb som är utförda i huset.

Vind och källare

Något som kan avslöja en hel del om husets skick är vind och källare. På vinden kan man få indikationer på om taket är undermåligt och kanske läcker. Här ser man också om det finns fuktig luft från bostadsutrymmet. Källaren är också ett utrymme som ofta är utsatt för just fuktskador.

Utnyttja kunskapen

Passa på att utnyttja besiktningsmannens kunskap. Ställ frågor om allt du inte förstår eller sådant som ser konstigt ut.

Besiktningsprotokollet blir sedan en bra agenda att följa om du väljer att köpa huset. Åtgärda större fel och brister direkt – annars kan skadorna bli onödigt stora och också kostsamma. Är du nöjd med vad du sett och är det bara att skrida till verket och avsluta affären.

Försäkringar

Om säljarna har försäkrat din nya bostad med Varudeklarerat eller Bosäkrat så kan du känna dig trygg. Du är försäkrad mot dolda fel och om något oförutsett ändå skulle inträffa efter köpet behöver du inte konfronteras med säljaren. Detta hanteras av Anticimex.

Tänk på!

  • Att du som köpare har undersökningsplikt. Var noga med att titta på rätt saker.
  • Leta inte bara efter fuktskador – titta också på byggnationen, VVS, avlopp, el och så vidare.
  • Se till att få kvitton och garantier på jobb som är utförda i huset.
  • Utnyttja besiktningsmannens kunskap – ställ frågor!
  • Använd besiktningsprotokollet som en agenda och åtgärda eventuella fel direkt.

När du och säljaren har kommit överens om ett pris är det dags att avsluta affären genom att skriva kontrakt.

Podden Koll på läget: Att köpa villa eller radhus

Tummen mitt i handen, betyder det att jag inte ska köpa villa eller radhus? Besiktningsprotokoll, underhållsplaner och värmepannor? Och finns det en besiktningsman som kallas Apan? Varför då? Mäklaren Tobias Enckell reder ut begreppen kring dolda fel, besiktning, varudeklarerat och försäkringar. En intensivkurs i att köpa villa eller radhus.   

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast

Podden Koll på läget: Att buda och köpa bostadsrätt

Många små höjningar eller lura i vassen och sedan slå till sent för att skrämma bort konkurrenterna? Fastighetsmäklaren Johanna Peltomäki lär oss allt om olika budgivningsstrategier, överlåtelseavtal, handpenning, likvidavräkning och kontraktskrivning. Kortfattat - vad det innebär att köpa en bostadsrätt.   

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast

Till toppen