Hoppa till innehåll

Steg 3. Budgivning

När du väl bestämt dig för vilket hus eller vilken bostadsrätt du vill köpa är det ibland aktuellt med en budgivning.

Budgivningen går oftast till på det sättet att mäklaren via telefon tar upp bud från de olika spekulanterna. Mäklaren ska därefter löpande ge alla inblandade information om det högsta budet. I många fall har man som spekulant idag möjlighet att följa budgivningen på webben eller via sms. Svensk Fastighetsförmedling tagit fram en budgivningspolicy som reglerar hur budgivningen går till.

Var går din gräns?

Som spekulant gäller det att tänka sig för när man ger sig in i en budgivning. Det är lätt att bli påverkad av all stress och hets. Därför är det viktigt att du funderar på var gränsen går och vad bostaden är värd just för dig, innan budgivningen. Utifrån det sätter du ett tak på hur långt du kan tänka dig att gå i budgivningen. Det gäller också att vara bestämd och inte gå över det pris du tänkt dig från början när mäklaren ringer.

Så arbetar Svensk Fastighetsförmedling med budgivning

En budgivning kan gå väldigt snabbt men kan också dra ut på tiden. Det kan alltid uppstå oförutsedda händelser som till exempel att en ny spekulant plötsligt kommer in och lägger ett bud när man tror att allt är klart.

Hur budgivningen ska gå till regleras i mäklarlagen. För att skapa en trygg budgivning och ett enhetligt arbetssätt när vi genomför ett förmedlingsuppdrag har Svensk Fastighetsförmedling dessutom egna regler kring hur budgivningen ska hanteras inom Svensk Fastighetsförmedling.

Glöm inte

När budgivningen är klar och säljaren är nöjd med priset är det dags att genomföra själva affären. Men den som köpt ett hus får inte glömma att undersökningsplikten är det egna ansvaret, och om huset inte är Varudeklarerat är det klokt som köpare att anlita en besiktningsman.

I nästa steg av vår köpguide går vi igenom - Besiktning och försäkringar

Podden Koll på läget: Att buda och köpa bostadsrätt

Många små höjningar eller lura i vassen och sedan slå till sent för att skrämma bort konkurrenterna? Fastighetsmäklaren Johanna Peltomäki lär oss allt om olika budgivningsstrategier, överlåtelseavtal, handpenning, likvidavräkning och kontraktskrivning. Kortfattat - vad det innebär att köpa en bostadsrätt.   

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast

Till toppen