Hoppa till innehåll

Steg 2. Leta bostad och gå på visning

Andra steget i köpprocessen är att hitta intressanta bostäder som lever upp till dina krav och önskemål. Förutom att söka bostad bland bostäderna här på svenskfast.se kan du besöka närmaste bobutik. Våra kunniga medarbetare kan berätta mer om vilka bostäder som finns till salu i området eller hjälpa dig att komma fram till vad du är på jakt efter.

När du, familjen eller du och din sambo, ska byta bostad börjar en spännande resa som ibland går lite snabbare, men som ibland kan dra ut på tiden. Inte minst för att det kan ta tid att hitta en bostad som känns rätt. Men att få en snabb överblick av utbudet är idag enklare än det någonsin varit, på webben finns bland annat svenskfast.se samt Hemnet som samlar objekt från hela landet.

På webben får du en samlad bild över bostaden. Här finns allt från yta och renoveringsår till vilken uppvärmning som är aktuell och om det finns skola och buss i närheten. Du får ofta en känsla för om det kan vara den bostad du söker och om det är värt att g på visningen.

Undvik glädjekalkyl

Redan under tiden du letar bostad är det viktigt att du har gjort en kalkyl på hur mycket den nya bostaden får kosta. Den kan en mäklare eller din bank hjälpa dig med. Var uppmärksam på att det är en realistisk kalkyl. Samtidigt som du gör kalkylen bör du även skaffa ett lånelöfte så du vet hur mycket du får låna.

Det är också viktigt att i förväg bestämma dig för vilka krav du har på bostaden, så du vet vad du letar efter. Att gå på visningar på bostäder du egentligen inte är intresserad av tar mest bara tid och energi.

Inför visningen är det viktigt att komma ihåg att titta på rätt saker. Många förblindas av vackra kakelugnar, breda golvplank eller stuckaturen i taket. Charm och atmosfär är förstås jätteviktigt men glöm inte de mer rationella argumenten som priset, läget och inte minst skicket på bostaden.

Gå på visning

Att gå på visning är både spännande och roligt. När du valt ut vilka bostäder du vill titta på kan det vara klokt att, redan före visningen, ta en sväng och titta på läge och omgivningar. När man väl hittat drömbostaden är det lätt att glömma bort att titta på rätt saker så sätt på dig luppen och granska bostaden noggrant och våga ställa frågor till mäklaren.

Känslor och förnuft

Både känslor och förnuft måste få komma till tals när man tittar på den bostad man är intresserad av. Steg ett är att verkligen gå igenom bostadsbeskrivningen innan du går på visningen. Bestäm dig också för vilka kostnader du har råd med, dels för köpet och dels för reparationer som är uppenbara.

När du väl står där på visningen och upptäcker att något behöver åtgärdas inom en snar framtid, då måste du från början vara säker på att du har råd med den investeringen.

Ladda ner checklista att skriva ut inför visningen

Du har ett lånelöfte och du har hittat ett hus eller lägenhet som du vill köpa. Nu börjar det bli skarpt läge. Det berättar vi om i nästa steg av vår köpguide - Budgivning.

Podden Koll på läget: Att gå på visning

Knacka i väggen, öppna köksskåpen och prata med grannarna. Vår medarbetare Camilla Möllerström ger sina bästa tips om vad du ska tänka på när du går på en visning. I avsnittet pratas det bland annat om spekulant-psykologi, intresseanmälan, ringlistor och förhandsvisning. 

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast

Podden Koll på läget: Första affären

Amortering, prisnivå och lånelöfte. Vår fastighetsmäklare Zandra Karlsson berättar allt du behöver veta om den första bostadsaffären. I avsnittet pratas det bland annat om att scanna marknaden, amortering, bankkontakter, normalränta, boendeformer och mjuka värden.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast

Till toppen