Hoppa till innehåll

Så väljer och anlitar du rätt mäklare

En försäljningsprocess börjar vanligtvis med att du träffar flera mäklare innan du väljer den som du vill anlita. Varje försäljning och varje bostad är unik, därför är det bra att en mäklare får möjlighet att komma hem till dig för att skapa sig en så bra bild och känsla av din bostad och dess omgivningar som möjligt.

Första mötet med mäklaren

På ditt och mäklarens första möte går ni igenom din boendesituation, dina önskemål, dina ekonomiska förutsättningar och tittar närmare på din bostad. En bra mäklare har god lokalkännedom och tillgång till statistik över bostadsmarknaden och kan därför ge dig en värdering av bostaden under mötet.

Du ska givetvis eftersträva att välja den mäklare som sammantaget kan hjälpa dig att göra en så trygg och bra affär som möjligt. God lokalkännedom, en person som håller dina förväntningar på slutpriset och en person som har god kunskap om just den typen av bostad som du ska sälja kan vara bra kriterier att titta efter.

Vad är och gör en mäklare?

En fastighetsmäklare är en person som yrkesmässigt förmedlar bostäder av olika slag. Det är alltid en enskild mäklare som personligen ansvarar för att förmedlingsuppdraget utförs i enlighet med lag och god fastighetsmäklarsed. Även om du som uppdragsgivare vänder dig till ett mäklarföretag är det alltid en bestämd, namngiven mäklare, och inte företaget som åtar sig uppdraget.

Den som arbetar som fastighetsmäklare måste vara registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen. På deras webbplats, fmi.se, kan du läsa mer om mäklarens skyldigheter och vad som ingår i ett förmedlingsuppdrag, när du anlitar en mäklare.

Kort ska en mäklare figurera som en opartisk mellanman mellan köpare och säljare och ska under förmedlingsarbetet tillvarata både säljarens och köparens intresse.

Hämta namn och adress automatiskt

Vad är din bostad värd?

Vad heter du?
Hur når vi dig?
Var finns fastigheten?
Fel adress? Ändra uppgifter
Ta del av vår integritetspolicy

Något gick fel...

Ett ögonblick!

Tack, dina uppgifter är sparade!

Vi återkommer så fort vi kan för att boka ditt värderingsmöte.

Du fyllde inte i någon e-postadress. Ange den nedan för att inte missa någon information.
Ta del av vår integritetspolicy

Podden Koll på läget: Så fungerar mäklaren

Dyrt och onödigt att anlita en fastighetsmäklare när du ska sälja din bostad? Kanske är det bättre att spara pengar och göra jobbet själv...

Vår medarbetare Malou Parkkila förklarar varför det är värt att använda hennes kompetens. I avsnittet pratas också om att få säljare och köpare att matcha, fördomar om mäklare, att hjälpa en säljare som inte vill men tvingas flytta, hur man gör när priset är lägre än säljaren väntat sig, att välja rätt mäklare, olika avtalsmodeller.

Lyssna på avsnittet på iTunes eller på Acast