Hoppa till innehåll

Kapitalvinstberäkning när du deklarerar bostadsförsäljning

Har du sålt din bostad med oss på Svensk Fastighetsförmedling hjälper din mäklare dig gärna med kapitalvinstberäkningen inför din deklaration (gäller ej för näringsfastigheter som lantbruk eller kommersiella fastigheter). Har du andra frågor eller behöver hjälp med något så finns din mäklare där – även efter försäljningen.

Hjälp med kapitalvinstberäkning 

Nu är faktiskt hela säljprocessen avslutad, nästan i alla fall. Den som säljer en bostad måste nästkommande år redovisa det i sin deklaration. Har du sålt med vinst ska du redovisa en skattepliktig kapitalinkomst, och om du har sålt med förlust får du göra avdrag under inkomst av kapital och kan få en skattereduktion.

Redovisningen i deklarationen kallas kapitalvinstberäkning – där ska försäljningssumman minus försäljningskostnader, inköpspris, inköpskostnader, renoveringskostnader och andra förbättringskostnader redovisas. Köper du en ny bostad har du under vissa förutsättningar möjlighet att få uppskov med skattebetalningen. 

Det kan kännas mycket att sätta sig in i, så givetvis hjälper din mäklare dig med beräkningarna och att upprätta de nödvändiga deklarationsbilagorna. Det är bara att kontakta din mäklare.

Du kan även läsa mer på skatteverket.se.

Vad är din bostad värd?

Vad heter du?
Hur når vi dig?
Var finns fastigheten?

Något gick fel...

Ett ögonblick!

TACK!

Vi återkommer så fort vi kan för att boka ditt värderingsmöte.

Till toppen