Hoppa till innehåll
 
Utgångspris: 
8 990 000 kr
Sammanfattning
Utgångspris: 
8 990 000 kr

Vissvass gård, Tyresö

HÄST- & LIVSSTILSGÅRD MED HAVSVY. GRANNE MED SKÄRGÅRDEN & TYRESTARESERVATET. EGEN SKOG.

  • Typ: Hästgård
  • Inriktning: hästgård
  • Rum: 5
  • Boarea: 110 kvm
  • Tomtarea: 128 832 kvm
  • Totalarea: 128 832 kvm
  • Upplåtelseform: Äganderätt

Fakta

Fakta om lantbruket

Sammanfattning

Typ: Hästgård
Inriktning: hästgård
Tomtarea: 128 832 kvm
Totalarea: 128 832 kvm
Utgångspris: 8 990 000 kr
Upplåtelseform: Äganderätt
Tomtareauppgift enligt: Lantmäteriet

Byggnadssätt

Kommentar: BYGGNADERNA PÅ VISSVASS GÅRD


Det är som en hel liten by, med faluröda hus och vita knutar, totalt 10 byggnader med får- och hönshus samt stall med fyra boxplatser. Bostadshuset är äldst, byggnadsåret är okänt men övervåningen är påbyggd 1909 och punschverandan på 20-talet. Det har kvar sin torparcharm med vedspis och kakelugnar, men är renoverat till modern boendestandard. 110 kvadratmeter i två plan med 4 möjliga sovrum, stort modernt bondkök, matsal och vardagsrum. Badrum med toalett/bad/dusch och tvättavdelning på entréplan. På golvet ligger snygga, slipade tiljor. Väggarna och taken är ljusmålade.
Taken på bostadshuset, härbret och gästhuset ligger fint, bevarat lertegel från Tyresö tegel.


Bostadshuset 5-6 rum och kök med 4 generösa sovrumsmöjligheter - 110 kvm. Beskrivning:

Planlösning

Entré med tamburhall och plats för ytterkläder och förvaring. En bit in ligger badrummet. Badrummet har fönster och renoverades i mitten av 90 talet med nya ytsikt i ljusa och sobra skick. På golvet ligger klinkers med underliggande golvvärme. Duschzon med välvda glasdörrar. Tvättställ och wc. Ett utrymme för tvättvård finns med tvättmaskin.

En bit in når man det underbara sällskapsrummet och bakomliggande matsal med dess underbara, inredda veranda med stora och många spröjsade fönsterglas med vacker trädgårdsvy.
Ljusskenet från elden i den vackra kakelugnen med klassisk nationalromantik ger rummen en extra vacker karaktär. Bakom salongsrummen ligger ett stort loungerum som även kan fungera utmärkt som ett större sovrum. Det rummet bjuder också på en vacker fungerandes kakelugn.

På andra sidan ligger det stora bondköket. Rymligt och karaktäristiskt hörnrum med moderna faciliteter så som elspis med ugn, diskmaskin och köksfläkt. Ett läckert inslag är den fungerande vedspisen som förr i tiden stod för hushållets kokkonst.
Från de stora fönstren och generösa matplatsen blickar man ut mot den härliga trädgården och dess syrener.

En trappa upp öppnar sig ett allrum upp med fönster. Här når man flera förvaringsutrymmen i form av förråd och kattvindar. Den påbyggda balkongen nås från ett rum med magisk utsikt mot havet och fungerar som ett av de totalt tre sovrummen på övre plan.
De andra två sovrummen vetter mot de båda gavlarna och är rymliga med förvaringsutrymmen.

Gästhusen & bastuhuset

På en annan del av gården ligger ett område med bastu- och gästhus inbäddat i syrener. En byggnad med ett alldeles speciellt lugn för gäster i två plan. Ett knuttimrat härbre med el, indraget vatten och kökvrå. Intill ligger bastuhuset med vedeldad bastuavdelning, relaxyta, kylskåp och duschdel.
En frukostbricka med rostat bröd och färska ägg från gården brukar höra till när gästerna kommer på besök.

Ett gästhus i ett plan med indragen el finns på andra sidan huvudbyggnaden som nyligen renoverats.

Höns- och fårhus

På baksidan finns hönshus och fårstall. Här får nuvarande ägare färska ägg varje dag.


Ekonomibyggnader

Magasinet

Ladan
Mitt på gården står den stora ladan med trälagt golv. här får traktor, foderförvaring, mm plats. Runt midsommar förvandlas magasinet till en festlighet med plats för stora sällskap.

Lada & verkstad

Gamla stallet
Intill ligger det gamla stallet, delvis uppfört i timmer, används idag som gårdens verkstand och vagnslider.

Häststall & ridvolt

Stallet, uppfört 2014, består av en byggnad med 4 uteboxar med storlekar för stora hästar. Förvaringsutrymme för sadlar och foder finns i anslutning till stallet.
Ridvolt i direktaccess till stallet i måtten ca 40 * 20 meter.

Uppförande av stallbyggnad har godkänts från mark- och miljödomstolen avseende prövning som skett av stall med byggnadsmått längd 19 meter, bredd 9 meter och nockhöjd 3,6 meter. Syftet är avgörande för ev. bygglov. Bygglov behövs ej om användningen avser får- och häststall. Placeringen var planerad vid stora vägen intill nuvarande utestall.

Sjöboden med brygga & förtöjningsplats för segelbåt

Vid den egna badviken finns plats möjlighet att tillfälligt förtöja gästande segelbåtar.
Sjöboden med brygga ligger på sydöstra sidan med djup för motorbåt.

Trädgården

Trädgården bjuder på flera äppel-, plommon- och körsbärsträd. En stor, vildvuxen hallonhäck finns framför härbret.

Jakt- & fiskerätt

Till gården hör fiskerätt både enskilt och samfällt. I byn finns även ett jaktlag med möjlighet att ansöka medlemskap i.
Fiske: Till respektive fastighet i byn hör inget eget vatten, utan allt vatten är oskiftat. Fiskerätten är dock skiftad ca 1920, vi har både eget och gemensamt fiskevatten som hör till 1:25. Kartor finns hos lantmäteriet.

Jakt: Jakten hör till respektive fastighet, för att samordna jakten finns ett jaktlag i byn där det är frivilligt att delta med sin fastighet. Detta under förutsättning att jaktlaget godtar det. Gemensamt jagar vi i nuläget på ca 140ha.


Området

Tätortsområdet Raksta har nyligen genomgått detaljplan och fått kommunalt VA. Ny busslinje dras fram till Bergholm med pendelparkering och plats för cyklar. Denna positiva infrastruktur detta medverkar till att VissVassborna får tillgång till underhållna och goda vägar ut till byn samt närmare kommunala kommunikationer med flera pendelparkeringar och direktanslutning till bussar mot Gullmarsplan och Centralen.
Vägen från Raksta ut till Vissvass ägs och förvaktas av samfällighetsföreningen som gården har en del i

Vissvass By

Vissvass är ett kulturhitoriskt intressant område vid Vissvassfjärden i Tyresö kommun, Stockholms län. Vissvass var ursprungligen en samlad medeltida by vars gårdar på 1800-talets mitt spreds i samband med laga skiftet. Idag är Vissvass Tyresös enda bevarade bymiljö och den enda kända stenåldersboplatsen i kommunen.
Vissvass är ett kulturhitoriskt intressant område vid Vissvassfjärden i Tyresö kommun, Stockholms län. Vissvass var ursprungligen en samlad medeltida by vars gårdar på 1800-talets mitt spreds i samband med laga skiftet. Idag är Vissvass Tyresös enda bevarade bymiljö och den enda kända stenåldersboplatsen i kommunen.
Föregångaren till Maren var en Östersjövik som nådde långt inåt land, förbi Norrgården, där nuvarande Vissvassvägen sträcker sig fram. Platsen blev under yngre stenåldern en tillfällig bosättning för fiskare och säljägare. På 1980-talet påträffades spår efter vad som kan ha varit en fångst- och fiskeplats för en grupp människor tillhörande den gropkeramiska kulturen. Man fann keramik och slagen kvarts (RAÄ-nummer Tyresö 131:1). Lämningar efter fasta bosättningar från brons- eller järnåldern har inte påträffats, vilket tyder på att den första fasta bebyggelsen etablerades någon gång under medeltiden. I mitten av 1400-talet var Vissvass redan en by med flera gårdar som lydde under det stora Tyresögodset.

Historia
Under 1700- och 1800-talen utvecklades Vissvass till den största byn i Tyresö socken. Byns läge är markerat på en karta från 1750-talet. Som mest fanns åtta gårdar vars huvudbyggnader låg samlade utefter dalgångens norra sluttning med odlingsmarken nedanför. Genom laga skifte rycktes den samlade bebyggelsen isär och fyra gårdar flyttades ut till nya bebyggelselägen i omgivningarna. Det var nuvarande Södergården, Norrgården, Ängsudden och Sjövik vars huvudbyggnader finns fortfarande bevarade. Även de fyra gårdarna från gamla byn Vissvass finns alltjämt kvar och ligger i sluttningen vid dagens Sjöviksvägen. Husen har dock byggts om och till och utgör idag privatbostäder eller fritidshus. Till byn hörde fyra torp, av dem har bara Ängsmaren sitt ursprungliga utseende i behåll.


Källa: Wikipedia


Tyresö Slott med omgivningar

Tyresö Slott och slottspark ligger ett par kilometer bort från Vissvass by och är välbesökta och uppskattade platser. Inte minst för att området är så slående vackert. På en halvö med gångbroförbindelse till slottsparken ligger mysiga Notholmen med fina badklippor som du tar dig till med egen båt eller promenerar. På Notholmen ligger ett mysigt Café och vackra kulturbyggnader.
Kanske därför Tyresö Kyrka tillhör landets mest populäraste kyrkor att gifta sig i? Ett stenkast från Slottet ligger handelsträdgården där du får professionella trädgårdstips och kan välja mellan många växter och blomster. Kring jul förvandlas handelsträdgården till en fantastisk och stämningsfull julmarknad.
På udden Lilla Tyresö, ligger Prinsvillan som prins Eugen bodde i under sina somrar i Tyresö.
Besök gärna dessa platser i samband med visningen. Då förstår ni varför Tyresö trollband Prins Eugen.
Tyresös historia
De första människorna anlände till det som nu är Tyresö kommun kring 3000 f.Kr. Permanenta bosättningar uppstod inte förrän någon gång runt 600-talet. Tyresögodset har sitt ursprung i 1300-talet. Godset var som störst under 1600-talet. Det var under detta århundrade som Tyresö slott och Tyresö kyrka byggdes.
Tyresö var ett viktigt industriellt centrum i Stockholmsområdet mellan 1500-talet och 1800-talet tack vare vattenkraftverken som kunde byggas på strömmarna mellan sjöarna. Industrierna inkluderade kvarnar, valsverk, pappersbruk, smedjor, sågar, och tegelbruk. Inget av dessa gamla vattenkraftverk finns kvar. Uddby kvarn brann upp 1895 och i dess ställe byggdes ett vattenkraftverk för att producera el. Elkraftverket finns kvar än i dag och är det enda av sitt slag i Stockholmstrakten.
I början av 1900-talet började Tyresögodsets stora landarealer att styckas upp och man började bygga fritidshus. Några rätt exklusiva fritidshus byggdes i Brevikstrakten. De första decennierna ökade byggtakten kraftigt. Från 1950-talet och framåt började fritidshusen byggas om till åretruntboende i rask takt.
Under den expansiva fasen från 1950-talet och framåt har Tyresö kommuns befolkning växt från ca 5.000 till det nuvarande strax över 41.000.

Allmänt

Län: Stockholm
Kommun: Tyresö
Fastighetsbeteckning: TYRESÖ VISSVASS 1:25

Övriga rättigheter och belastningar

Gemensamhetsanläggning: Tyresö Vissvass Ga:2 - VÄG
Tyresö Vissvass Ga:3 - VÄG
Inskrivna övriga rättigheter och belastningar: Avtalsrättighet Bryggplats,sjöbod,område
Rättigheter last: Avtalsservitut: Bryggplats,sjöbod,område - Se beskrivning
Officialservitut: Rätt att för utfart använda ett 5 meter brett område d - Väg
Officialservitut: Rätt att för utfart använda ett 5 meter brett område e - Väg
Officialservitut: Rätt att för utfart för gång-cykel-och fordonstrafik använda ett fem meter brett område c - Väg
Officialservitut: Rätt att anlägga, underhålla och förnya väg med tre meters bredd - Väg
Samfällighet: TYRESÖ VISSVASS S:1
TYRESÖ VISSVASS S:8
TYRESÖ VISSVASS S:3
TYRESÖ VISSVASS S:4
TYRESÖ VISSVASS FS:7
TYRESÖ VISSVASS S:2
TYRESÖ VISSVASS S:5
TYRESÖ VISSVASS FS:6
TYRESÖ VISSVASS S:9
TYRESÖ VISSVASS S:16
TYRESÖ VISSVASS S:12
TYRESÖ VISSVASS S:11
TYRESÖ VISSVASS S:13
Visa all fakta

Fakta om Huvudbyggnad

Sammanfattning

Typ: Småhusbyggnad lantbruk
Rum: 5
Boarea: 110 kvm. Boareauppgift enligt: Lantmäteriet
Byggnadsår: 1909

Planlösning

Uppvärmning

El och braskamin

Byggnadssätt

Byggnadstyp: 1,5-plans villa
Vatten: Enskilt vatten
Avlopp: Avloppsbrunn med infiltration
Grund: Platta på mark
Stomme: Trä
Bjälklag: Trä
Fasad: Träfasad
Fönster: 2-glasfönster
Takbeklädnad: Taktegel
Markbeskaffning: Sten
Utvändiga plåtarbeten: Plåt
Ventilation: Självdrag
Elkablar: Ledningar bytta
Murstock: Murad skorsten

Parkering

Flertalet P-platser

Taxering

Taxeringsvärde: 1 237 000 kr
Värdeår: 1929

Fakta om Härbre

Sammanfattning

Namn: Härbre
Typ: Övrig
Beskrivning: Härbre på ca 20 kvm total yta i två plan. Indraget vatten samt eluppvärmning. Källardel/matkällare med separat ingång.
Area: 20 kvm
Beskaffenhet: Gästbyggnad

Fakta om Gäststuga

Sammanfattning

Namn: Gäststuga
Typ: Övrig
Beskrivning: Litet gästhus på ca 10 kvm i modernt utförande med två sängplatser. Eluppvärmning.
Area: 10 kvm
Beskaffenhet: Gäststuga

Ekonomi

Utgångspris

8 990 000 kr

Driftkostnader

Antal i hushållet: 2

Taxering

Byggnad: 1 237 000 kr
Mark: 2 567 000 kr
Totalt: 3 804 000 kr
Taxeringsår: 2017
Taxeringsvärdet är: Fastställt
Typkod: 120, Lantbruksenhet bebyggd

Pantbrev

Det finns 2 st pantbrev uttaget om sammanlagt 3 264 000 kr.

Försäljningssätt

Anbud, oss tillhanda senast: 2019-06-24 12:00

Alla bilder

+ 60 Visa alla 66 bilder
 

Karta & område

Vissvass gård, Tyresö

Kontakt

Kontakta mäklaren

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren.

Hämta uppgifter automatiskt

eller fyll i på egen hand
500 tecken kvar
Ta del av vår integritetspolicy

Oj, något gick fel! Försök igen. 

Ett ögonblick!
Tack, dina uppgifter är sparade!

Du fyllde inte i någon e-postadress. Ange den nedan för att inte missa någon information.
Ta del av vår integritetspolicy
Torbjörn Andersson, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
ANSVARIG MÄKLARE

Torbjörn Andersson

Fastighetsmäklare