Hoppa till innehåll
 
Utgångspris: 
5 950 000 kr
Sammanfattning
Utgångspris: 
5 950 000 kr

Askarödsvägen 17, Ripavägen 15, Äsperöd

Fyrlängad hästgård i korsvirke med gamla anor i modern tappning!

  • Typ: Hästgård
  • Inriktning: hästgård
  • Rum: 6
  • Boarea: 380 kvm
  • Tomtarea: 29 197 kvm
  • Totalarea: 29 197 kvm
  • Driftkostnad: ca 58 116 kr/år
  • Upplåtelseform: Äganderätt
Varudeklarerat
Det här huset är Varudeklarerat och därmed försäkrat mot både dolda och osynliga fel samt besiktningsmannens misstag.
Läs mer

Fakta

Fakta om lantbruket

Sammanfattning

Typ: Hästgård
Inriktning: hästgård
Tomtarea: 29 197 kvm
Totalarea: 29 197 kvm
Utgångspris: 5 950 000 kr
Driftkostnad: ca 58 116 kr/år
Upplåtelseform: Äganderätt
Tillträde: Enligt överenskommelse
Tomtareauppgift enligt: Lantmäteriet

Allmänt

Län: Skåne
Kommun: Sjöbo
Fastighetsbeteckning: SJÖBO BJÖRKERÖD 2:11

Omgivning

Med bil är det från bostaden inte längre än 40 minuter till Sturups flygplats, 20 minuter till Ystad, 15 minuter till Sjöbo och under 10 minuter till Tomelilla. I Tomelilla hittar du all service du kan tänkas behöva i form av banker, apotek, systembolag, skoaffär, märkesbutik, sportaffär samt stora bil- och maskinföretag. Flera stora matkedjor finns att välja på så som Coop, Ica och Lidl samt varuhuset Bo Ohlsson. Flertalet bra låg- och mellanstadieskolor finns i tätorten, därtill finns Österlens Folkhögskola. Från och till Tomelilla kan man åka buss och tåg över hela Skåne med riktigt goda förbindelser!
Gården ligger i utkanten av det gamla stationssamhället Äsperöd som uppstod omkring 1865 vid den numera nerlagda järnvägen mellan Ystad och Eslöv. Idag har byn ungefär 300 invånare och erbjuder dagis, bygghandel, aktivt byalag samt goda bussförbindelser via linje 338.

Vägbeskrivning

Besöksadressen är Askarödsvägen 17 vilken du kommer till genom att från Tomelilla följa väg 19 för att mitt emot Tryde kyrka svänga vänster in på Hörjelvägen (mot Vanstad) för att följa denna i ca 6 km. Längst med grusvägen ser du sedan gården på vänster sida inhägnad av trästaket och med två utmärkande vita stenar som en början av den vackra Lindallén. Välkomna!
Visa all fakta

Planbestämmelser

Stadsplan (Beslutsdatum: 19800805)

Övriga rättigheter och belastningar

Samfällighet: SJÖBO BJÖRKERÖD S:5
SJÖBO BJÖRKERÖD S:7
SJÖBO BJÖRKERÖD S:4

Fakta om Bostadsbyggnad

Sammanfattning

Typ: Småhusbyggnad lantbruk
Rum: 6
Boarea: 380 kvm. Boareauppgift enligt: Säljaren
Biarea: 350 kvm
Byggnadsår: 1990
BONINGSHUS

Huset har anor från 1600-talet men blev på nytt uppbyggt under tidigt 2000-tal med ny gjuten konstruktion (golvvärme). Sedan dess har nuvarande ägare rustat upp både mark och boningshus vilket har resulterat i bland annat en total övergång av fasaden vilken målades om 2018. Detta inkluderade även skorsternarna. Taket har setts över och delrenoverats efter behov 2017, i samband med detta lades även ryggåsar, nock och fönstervass om. I princip alla ytskikt har blivit vidgjorda i huset och badrummet på plan 2 har renoverats år 2014. Merparten vitvaror i köket har bytts ut under 2018.

Kvar från husets nyuppförande, tidigt 2000-tal, är ytskikten i badrum och tvättstuga (tvättmaskin och torktumlare är dock från 2016) på entréplan. Som ny ägare får man förvänta sig att sådana utrymmen efter ca 20 år passerar en viss teknisk livslängd och att dessa i framtiden behöver renoveras.

STALLAR

Gamla Stallet
Via sadelkammaren nås ett stall för ponny med 3 boxar om 7 kvm vardera invid bra uppställningsplats och foderkammare. Ovanför ligger höloftet för förvaring om ca 10 ton. En direkt utgång till hagarna nås från detta stall där det år 2014 har gjutits nytt och målats om. Samtidigt byggdes foderkammaren. Elen har setts över och det är idag säkrade elinstallationer för hästverksamhet.

Nya Stallet
På husets Östersida har det under 2015 byggts ett nytt påkostat stall med två boxar (9,5 kvm vardera) för stor häst jämte uppställningsplats och spolspilta. Här finns varmvatten (separat VVB här i denna del) och i boxarna är vattenkoppar installerat.

Planlösning

Uppvärmning

Jordvärme (markslingor i en av hagarna) samt kaminer och direktverkande el.

Byggnadssätt

Byggnadstyp: Fyrlängad skånelänga om 1,5 plan
Vatten: Kommunalt vatten året om
Avlopp: Kommunalt avlopp
Grund: Betongplatta på mark
Stomme: Tegelstomme/sten
Fasad: Puts med inslag av korsvirke samt träpanel
Fönster: 2 och 3 -glas isolerrutor
Takbeklädnad: Vasstak
Ventilation: Självdrag
Murstock: Murad skorsten
Murstock kommentar: Skorstenen är provtryckt och flamgaller är monterat.

Renoveringar

2014

Tomt/uteplats

UTEPLATS

Kullerstensbelagd innergård samt vacker trädgårdstomt runt bostadshuset. Trädgården består av många "smultronställen", poolområdet ligger i soligt västerläge och runt stor del av boningshuset finns gräsmatta för aktiviteter, hobbys eller barnbus. Trädäcket kring poolen är byggt 2015 så i nuvarande kombination med den stensatta uteplatsen invid huset ges här ordentligt med utrymme även för de större släktträffarna. Poolen är 8 x 5 meter och 1,6m djup. Samtidigt som trädäcket bygges installerades också poolvärme och stege. Rent estetiskt kan det inom några år bli dags att byta poolliner.

Till husets fördel har det rensats upp från större träd på husets entrésida, något som belastade vasstaket och som nu tillåter den lilla mossväxt som blivit att trilla av naturligt. Husets välmående har haft högsta prioritet och den nya ägaren kan förvänta sig både ett pedantiskt skött boningshus samt tillhörande mark.

HAGAR

Idag finns 4 hagar, rejäl ridbana, 3 rast- eller sjukhagar samt en sandad hage. All mark och hagar är inhägnat med ordentligt trästaket. Längst norrut ligger en hage full av träd vilket skuggar skönt sommartid, här rinner också en bäck vilket under samma säsong uppskattas för den som vill slippa bära vattenhinkar. Två större hagar sträcker sig sedan längst med fastighetens västersida. I hagen längst söderut byggdes lösdrift om 50 kvm år 2017 med grusad yta om 200 kvm runtom som lades samtidigt.

Ridbanan byggdes 2014 och är 20x60m. Gångarna till hagarna är vidgjorda 2017, idag med hårdjord yta, strax efteråt gjordes den sandade hagen. Vid ridbanan på husets östersida ligger och de tre rasthagarna mycket lättillgängligt via nya stallet.

Parkering

Parkeringsmöjligheter för bilar och hästtransport finns på husets östra sida samt vid inkomsten efter alén. Garage finns i husets Östersida, jämte ryms andra, nättare motorfordon.

Tv/Internetanslutning

Fiber finns!

Taxering

Taxeringsvärde: 1 458 000 kr
Värdeår: 2007

Ekonomi

Utgångspris

5 950 000 kr

Driftkostnader

ca 58 116 kr/år
Antal i hushållet: 3
Kommentar: Vattenförbrukning ser i dagsläget ut enligt följande: 337 m3 eftersom det varit aktiv tvättverksamhet i bostaden. Normal förbrukning är dock ca 90 m3/ person.

Avfallshantering är fördelad enligt följande: 240L rest- och matavfallskärl för 3069kr/år samt ett extra 190L restavfallskärl för 1488kr/år. Under året kommer kommunen att byta ut alla 2-fackskärl till 4-fackskärl och årskostnaden blir istället 2875:-/år istället för 3069:-/år. Extrakärlet är frivilligt vid behov.

Fördelas enligt följande

Uppvärmning: 41 175 kr
Vatten och avlopp: 12 384 kr
Renhållning: 4 557 kr

Utöver ovanstående eventuella driftskostnader tillkommer fastighetsavgift med belopp om 8 049 kr.

Taxering

Byggnad: 1 558 000 kr
Mark: 566 000 kr
Totalt: 2 124 000 kr
Taxeringsår: 2017
Taxeringsvärdet är: Fastställt
Typkod: 120, Lantbruksenhet bebyggd

Pantbrev

Det finns 11 st pantbrev uttaget om sammanlagt 3 866 000 kr.

Energideklaration

Status: Energideklaration är utförd
Energiprestanda: 63 kWh/kvm/år
Energideklaration utförd: 2013-08-16

Alla bilder och film

+ 39 Visa alla 45 bilder
 

Planritningar

Karta & område

Askarödsvägen 17, Ripavägen 15, Äsperöd

Kontakt

Kontakta mäklaren

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren.

Hämta uppgifter automatiskt

eller fyll i på egen hand
500 tecken kvar
Ta del av vår integritetspolicy

Oj, något gick fel! Försök igen. 

Ett ögonblick!
Tack, dina uppgifter är sparade!

Du fyllde inte i någon e-postadress. Ange den nedan för att inte missa någon information.
Ta del av vår integritetspolicy
Micaela Rydberg, Mäklare Svensk Fastighetsförmedling
ANSVARIG MÄKLARE

Micaela Rydberg

Fastighetsmäklare