Hoppa till innehåll

Steg 2 - Bostadslån

När du hittat din drömbostad måste du försäkra dig om att du får låna pengar till bostaden. Att det dessutom går snabbt och smidigt att få ett lånelöfte kan i vissa fall vara avgörande för att affären verkligen blir av.

Varje bank erbjuder mer eller mindre fördelaktiga bostadslån. För den som redan har ett bostadslån kan det vara en god idé att se över det och jämföra med andra banker.

I sammarbete med SEB kan vi erbjuda dig ett bolån med förmånlig ränta och bra villkor

Ett lånelöfte söker du genom din bank eller ett kreditlåneinstitut. Det kan ta så kort tid som bara några få minuter att få ett lånelöfte, men det kan också ta längre tid. Det beror på om den som söker har lämnat all fakta eller om banken behöver kompletterande uppgifter om den sökande.

Rörlig eller bunden ränta?

När du bestämt dig för vilken bostad du vill köpa är det viktigt att du hör av dig till banken för att kontrollera om de godkänner just den bostaden. När banken godkänt lånet kommer den svåra frågan - rörlig eller bunden ränta? Det finns fördelar med såväl bunden som rörlig ränta. Historiskt sätt har den rörliga räntan inneburit en lägre räntekostnad, men samtidigt kan det innebära en större risk då den regelbunder förändras.

Det gäller att veta att du har en ekonomi som klarar att ränteläget fluktuerar. Vanligt är att man väljer en mix av rörlig ränta och bunden ränta.

Kontroll över ekonomin

Räntan kan bindas på ett, tre, fem eller tio år. Väljer man en kortare bindningstid är räntan ofta lägre. Den ränta som gäller den dag du binder lånet gäller hela bindningstiden ut. Fördelen med detta är att du har kontroll över din ekonomi och varje månad vet hur mycket ditt lån kostar, vilket är en stor trygghet för många. Det kan vara vettigt att dela upp lånet i delar som har olika bindningstider. Hur man delar upp lånet beror framför allt på hur stort det är. Du kan till exempel dela det så en del av lånet har rörlig ränta och en eller flera delar har olika bundna bindningstider, vilket är en fördel då man inte behöver lägga om alla delar samtidigt – om ränteläget just då skulle vara högt.

Bra att veta om bolån:

  • Skaffa lånelöfte i tid
  • Lånelöfte är gratis och inte bindande
  • Kontakta din bank eller någon av Svensk Fastighetsförmedlings mäklare när du bestämt vilken bostad du vill köpa
  • Rörlig ränta – kan vara mer riskfyllt men flexiblare
  • Bunden ränta – bra för den som vill ha trygghet och full kontroll
  • Rörlig ränta går att binda när som helst utan kostnad
  • Binda räntan kan man göra på ett, tre, fem eller tio år

Bolån från SEB

I samarbete med SEB kan Svensk Fastighetsförmedling erbjuda dig ett bolån med en förmånlig ränta och bra villkor.

Ansök om lånelöfte direkt på SEBs webbplats

När du har hittat en bostad du är intresserad av och har fått ett lånelöfte av din bank, är det dags att gå vidare till nästa steg i köpprocessen - Budgivning.