Badrummet - en plats där vi vistas allt mer och renoverar allt oftare

 

Vi tillbringar allt mer tid på att vistas i badrummet och därmed är vi också benägna att renovera oftare och lägga mer pengar på det. I högre utsträckning använder vi också certifierande hantverkare för att få jobbet gjort.

Badrum har blivit en stor marknad. Tittar man i tidningshyllorna så fylls dessa av inredningstidningar med badrumsspecial och till och med specialutgåvor av tidningar med enbart badrum som innehåll. Om det är tidningarna som inspirerar människor att renovera oftare eller om det är tidningarna som följer människors behov av att renovera det kan man förstås diskutera. Peter Karlsson, ägare och vd för Comfortbutiken i Kungshamn, konstaterar att redan efter sådär tio år med ett badrum så börjar människor ledsna och efter femton slår de till och ger sitt badrum ett ansiktslyft. Vilket definitivt är oftare än förr då man utan vidare levde med sitt badrum minst 20, 25 år.

– Jag konstaterar också att allt fler väljer att anlita oss certifierade hantverkare vilket kan vara av flera skäl.

Varför blir det vanligare att man använder certifierade hantverkare?

Peter tror att det handlar om att man vill veta att hantverkarna är seriösa verkligen dyker upp och att jobbet blir klart inom utsatt tid.

– En firma som vår gör ju allt från ax till limpa och det tror jag uppskattas av många då det tar tid att ordna många olika hantverkare som ett badrum kräver. Dessutom, i vårt fall, har ju kunden tio års garanti. Det är också en stor fördel vid en försäljning att man kan visa papper på att det är certifierade handverkare som gjort jobbet.

Peter menar också att rotavdraget gör att många fler nu väljer seriösa hantverkare då man ändå kapar kostnaden markant tack vare avdraget.

Hur ser då dagens badrum ut?

– Människor tillbringar mer och mer tid i badrummet. Det har blivit familjens ”måbra”-rum och i linje med att man pratar mycket om balans i tillvaron så gäller det från första stunden på dagen när du kliver in i badrummet. Redan där ska man må bra och känna sig tillfreds.

Därför tror Peter att man helst, om det går, vill ha stora badrum och man är beredd att lägga ner mycket pengar på dem även om det inte står i rimlig relation till vad bostaden är värd för övrigt.

– Man resonerar som så att investerar man exempelvis 170 000 kronor på ett badrum så är det en summa som ska slås ut på cirka 15 år.

Samtidigt som badrummen ofta växer i yta så tar många bort tvättmaskinen och tumlaren och gör ett särskilt tvättrum i mån av utrymme. Dessutom väljer många lyxiga duschkabiner med olika typer av funktioner, istället för badkar. En tydlig trend är också att man satsar på mer förvaring i badrummen.

– När det gäller material och färger så går det tydligt mot mer neutralt. Det svulstiga och färggranna väljer människor allt mer sällan. Nu vill man kunna färgsätta med hjälp av accessoarer i form av till exempel mattor och handdukar i stället och på så sätt förnya lite oftare.

Och framtiden då?

– Det kommer fler smarta funktioner som kanske kostar lite mer men som gör badrummet lite lyxigare. Det blir också mer integrerade lösningar som gör att vi kan bygga bra funktionella badrum på relativt små ytor som exempelvis i sommarstugor, avslutar Peter.

Text: Carina Wedin

 

Arkiv

Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!