Fridfullt utan teve på landet

 

Bekvämlighet är viktigt när svenska folket fritt får välja sitt fritidshus. Och det ska helst finnas teve. Men det finns en och annan som uppskattar alternativet. I över tjugo år har Gunilla och Svante haft sitt lantställe och fortfarande tycker de att livet på landet är som bäst med brasvärme, fotogenlampa och ingen teve.

På smala slingriga skogsvägar och slutligen vägs ände ligger den röda lilla stugan med vitmålade fönsterluckor och en liten veranda med snickarglädje. Äppelträden och de lite vildvuxna rabatterna omgärdar huset. Hit tar sig Gunilla och Svante så ofta de har tid.

Torparstugan som troligen är från mitten av artonhundratalet har flera kilometer till närmaste gård och över en mil till närmaste samhälle. Någon elektricitet har aldrig blivit framdraget till huset som därför värms upp med hjälp av den gamla vedspisen i köket och en lite braskamin i kammaren.

– Ibland tar vi fotogenvärmaren till hjälp också om det blir allt för kallt, men det är väldigt sällan vi fryser i huset, berättar Svante.

Skiljer sig från andra

Det blir förstås under den snöfria perioden på året som Gunilla och Svante besöker sitt torp. – Vi måste ju vara säkra på att det inte blir vinterväglag, vi har nämligen ingen som plogar vägen åt oss. Gunilla och Svante skiljer sig från större delen av svenska folket. När frågan om ”drömfritidshuset” ställdes till 3 084 svenskar så visade det sig att de flesta är rätt kräsna när det gäller bekvämligheter som toalett, dusch och teve. Man vill inte heller ha allt för långt avstånd till sitt fritidshus, fyra av tio vill inte ha mer än tio mil. När det gäller läget så är sjönära det som står högst i kurs.

– Vi har drygt en och en halv timme med bil till vårt torp, det tycker vi är ganska lagom. Man vill ju känna att man verkligen kommer hemifrån, menar Svante. Men jag kan förstå att många vill ha närmare, då man kanske jobbar mycket och ändå vill kunna åka ofta till sitt fritidshus.

Saknar inte teve

Eftersom det inte finns någon elektricitet i Gunilla och Svantes hus så är valet att inte ha teve så svårt.

– Nej, vi har verkligen aldrig saknat teve här. Vi tittar mycket på teve när vi är hemma i stan och faktum är ju att med dagens teknik kan vi ju spela in program vi eventuellt missar och väldigt gärna vill se. Så vi är inte på något sätt emot tevetittandet. Men här på landet blir det fridfullare utan teve. Vi läser mycket, pratar eller kanske spelar kort istället. Sådant som inte riktigt blir av på kvällarna när det är så enkelt att bara slå på teven.

Eftersom det inte finns någon el – finns det väl inget vatten?

– Jodå, vatten har vi men vi får pumpa upp det ur brunnen själva. Vi värmer vatten på spisen och diskar och tvättar oss utomhus. Och så har vi ju vårt lilla utedass, avslutar Svante.

Text: Carina Wedin

 
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!