Köpa fritidshus - se över behov och kostnader

 

När drömmen om ett fritidshus blir verklighet gäller det att tänka efter före. Vad är det jag vill med mitt hus, hur mycket tål min ekonomi och hur mycket tid vill jag lägga på huset? Det här är frågor som är kloka att ställa sig innan köpet görs.

Fritidshussäsongen drar igång på allvar nu. Något senare än vanligt på grund av den snörika vintern, inte minst i skärgården där isen släppte först i början av april. Malin Hart-Randes är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Vaxholm och konstaterar att efter en liten nedgång för två år sedan är det återigen stor efterfrågan på fritidshus.

– De flesta som söker sig till oss när en dröm om ett hus i skärgården, säger Malin, och fortfarande står skärgårdshuset med mulltoa eller utedass högt i kurs. Men Malin har också sett att många vill ha högre standard på det fritidshus de köper.

– Allt fler använder sitt fritidshus som ett komplement till det permanenta boendet, nästan som ett halvtidsboende. De åker varje helg och stannar även under veckorna då många numera har möjlighet att jobba på distans.

Då vill man ha det mer bekvämt med diskmaskin och dusch såväl som riktig toalett. Vad har man för behov när man bestämt sig för att köpa ett fritidshus är det en del saker att ta hänsyn till – inte minst för sin egen skull så fritidshuset verkligen blir som man tänkt. Malin tycker först och främst att man ska tänka på vad man har för behov.

– Fundera på hur du vill använda ditt fritidshus. Har du för avsikt att använda det enbart på semestern och bo där i fyra veckor då kanske det inte gör något om det är långt att åka. Men är det ett ställe du vill använda frekvent och kunna åka till på fredagskvällen efter jobbet, då ska du antagligen välja ett som har en kortare resväg.

Malin som säljer hus i skärgården har konstaterat att normalt vet man om det behövs egen båt till ön, men man kanske glömt att ta reda på om det går kommunikationer året runt.

– Fundera alltid på om det hus du blivit intresserad av verkligen fungerar bra med det liv du lever – när det gäller sådant som resor, skötsel och inte minst standard. Har du behov av ett fritidshus med lite högre standard eller räcker det med sommarvatten och utedass? Det handlar om bekvämlighet men är förstås även en ekonomisk fråga. Du måste sätta en budget på vad du har råd med.

Undersök också huset noga, och hoppa absolut inte över besiktningen. Det är viktigt att veta vad man köper. Malin tycker det är helt okej att köpa ett renoveringsobjekt, bara man är medveten om vad som behöver åtgärdas och vilka kostnader som det kan komma att bli. – När man sätter budgeten på sitt fritidshus får man inte glömma att även ett fritidshus måste underhållas, även om man väljer att inte ha det lika fint som i permanentbostaden.

Det kan också hända oförutsedda saker som man bör ha en buffert för. Hör av dig till mäklaren Ett par tips som Malin vill ge alla som letar fritidshus är att så snart de ser ett hus de är intresserade ska man höra av sig till mäklaren direkt. Hon har nämligen varit med om att en säljare valt att sälja innan visningen, vilket den har all rätt att göra, då någon spekulant erbjudit ett pris som säljaren varit nöjd med.

– Har vi kontakt med spekulanterna innan visning och får bud har vi åtminstone en möjlighet att berätta att huset håller på att säljas innan visningen. Annars står man som spekulant inför fullbordat faktum, säger Malin. En annan sak Malin tipsar om är att ta reda på vad det finns för byggplaner i området. Har man köpt ett hus för att det ligger avskiljt och det sedan byggs ett fritidshusområde i direkt anslutning så blir det troligen inte detsamma längre. Dessutom kan värdet på huset påverkas.

– Och till sist, åk gärna och titta på objektet och omgivningarna innan visningen, då är du bättre förberedd och kan ställa rätt frågor när du träffar mäklaren.

Text: Carina Wedin

 
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!