Köpa hus - tips och råd vid husköp

  

Givetvis finns det en hel del att tänka på när du ska köpa hus, villa eller radhus. Här har vi samlat tips och råd som kan vara bra att ha när du har bestämt dig för att köpa bostad. Självklart hjälper våra duktiga mäklare dig med ytterligare information.

Du köper alltid ett hus i så kallat befintligt skick. Därför har du själv ett ansvar att undersöka huset och kan inte i efterhand klaga på fel som borde ha upptäckts vid köpet. Detta kallas undersökningsplikt.
Vi har tagit fram en checklista för att köpa hus/villa, där du själv kan skriva i vilket skick väggar, golv etc är i.  Det är också viktigt att kolla efter fukt på tak, vind, fasad, fönster, våtrum, källare, krypgrund och på platta på mark. Att anlita en besiktningsman är att rekommendera.

Vår försäkring Varudeklarerat skyddar både dig och säljaren mot fel som finns men inte angivits besiktningsprotokollet.

Läs mer om Varudeklarerat här

Det är också viktigt att känna till vad som är fast och lös egendom , om det finns servitut på fastigheten (t ex en granne kan ha rätt att köra över din mark för att komma till sitt hus) samt om det fnns pantbrev uttagna. Detta görs hos Lantmäteriverket.
Funderar ni på att bygga till bör ni kolla med kommunen om de tillåter detta.

Relaterade länkar

Tips och råd till husköpareKöpguiden – 8 steg till ett lyckat köp
Fuktskador i hus
Checklista för att gå på visning

Relaterade artiklar

Köparskolan

Förstår du allt i köpekontraktet?Från och med 1a januari 2009 är det obligatoriskt med Energideklaration 

Hus till salu

Villor till salu i StockholmVillor till salu i Göteborg

 

Vill du att vi kontaktar dig?

Ställ en fråga och fyll i dina uppgifter så kontaktar någon av våra kunniga mäklare dig.

Jag godkänner integritetspolicyn
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!