Köpa fritidshus

  

Hitta sommardrömmen med rätt förutsättningar. Vi kan hjälpa dig när du vill köpa ett fritidshus eller stuga som du kan känna dig trygg med.

Att köpa fritidshus eller stuga kan för många innebära ett större köp än sitt permanenta boende då man troligtvis kommer att njuta av det under lång tid, ofta i flera generationer. Förutom det som känns viktigt för er som läge, tomtstorlek, hög standard etc. så har vi listat andra viktiga aspekter att tänka på vid köp av ett fritidshus/stuga.

Givetvis kan ni även kontakta någon av våra kunniga mäklare som kan guida dig genom processen av att köpa fritidshus.

Vad ska ni tänka på när ni ska köpa fritidshus?

Skicket på huset, framförallt byggnadsskicket och grundkonstruktionen är viktig att inspektera i detalj. Se till att göra en ordentlig besiktning av en ansvarsförsäkrad besiktningsman. Ta även reda på vad som gäller för vatten och avlopp och om den befintliga lösningen har accepterats av kommunen och vilken kvalitet och kvantitet som gäller.

Finns det några tänkbara servitut, dvs. hur kan grannar utnyttja din fastighet. Ifall ni vill bygga ut eller bygga nytt så måste ni ta reda på vilka rättigheter ni har.  

Köpa fritidshus eller stuga

Hur mycket får det kosta?

Gör en noga uträknad kalkyl för hur mycket fritidshuset får kosta och den löpande bostadskostnaden. Håll i åtanke att boendekostnaden kommer att påverkas utifrån hur många veckor ni spenderar i huset. Är det enbart under sommaren så krävs inte full uppvärmning och vinterväghållning, andra kostnader som sophämtning och elförbrukning kommer att variera. 

Hur stora lån du tar påverkar självklart också kostnaden. Om du bor i hus eller bostadsrättslägenhet där marknadsvärdet har ökat kraftigt kan det finnas ett övervärde i bostaden som man kan utnyttja när man ska köpa fritidshus. På så sätt slipper man undan topplån.

Se gärna vår sammanfattade checklista för vad du bör tänka på vid köp av fritidshus eller stuga, den kan du även göra personlig genom att lägga till eller ta bort punkter ur listraden om du är inloggad på ”Min Bostad”.

Fritidshus checklista

Relaterade länkar:

Tips och råd till husköpare Köpguiden – 8 steg till ett lyckat köp
Bolåneskolan
Köparskolan

Till salu:

Fritidshus till salu
Fritidshus/stugor Stockholm
Fritidshus/stugor Gotland

Relaterande artiklar:

Välj rätt läge vid köp av fritidshus
Drömmen om ett fritidshus - vad säger plånboken?10 bästa tipsen inför köpet av ditt fritidshus

 

Vill du att vi kontaktar dig?

Ställ en fråga och fyll i dina uppgifter så kontaktar någon av våra kunniga mäklare dig.

Jag godkänner integritetspolicyn
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!