Trädgårdsskola: 7. Träd och buskar

  

Buskar och träd betyder mycket för en trädgård. Buskar ger skydd mot insyn, träd ger skugga soliga sommardagar och får blåsten att dämpas. Dessutom ger det atmosfär åt trädgården. Men hur sköter man egentligen ett träd? Ska buskarna beskäras, i så fall hur? Och när är bästa tiden att plantera? Här får du svar på en del av de frågor som kan uppstå vad gäller träd och buskar.

Om det inte redan finns buskar och träd i trädgården så är våren eller hösten en bra tid att plantera.

– Det är oftast fortfarande lite fuktigt i jorden på våren och försommaren, säger Helena Åhlund, trädgårdsdesigner.

På hösten är det egentligen allra mest idealiskt att plantera då det är svalt och dessutom oftare lite regnigare. Men visst går det att plantera även sommartid. Det som är viktigt är att vattna regelbundet och ordentligt om det är torrt och varmt.

Vad ska man då tänka på när man ska plantera?
– Gräv djupt! En planta ska ner cirka en halvmeter, och helst ytterligare någon decimeter. Väljer du färdiggödslad planteringsjord behöver du inte gödsla direkt, men gärna efter någon månad. Helena förtydligare att senare än augusti ska man absolut inte gödsla, det ger växten fel signaler.

– Det är ju snart höst och då ska trädet eller busken förbereda sig för sin långa vintervila.

Inte för nära huset

När du planterar träd i din trädgård ska du vara noggrann med var du sätter trädet, beroende på vad det är för sort. Träd som dricker mycket vatten, exempelvis pil, poppel och björk, ska du vara försiktig med att plantera alltför nära avlopp och vattenledningar. Plantera inte heller för nära huset, helst inte närmare än fem-sex meter, då rötterna kan förstöra husgrunden.

– När du väljer placering ska du också ta hänsyn till hur bred trädets krona kommer att bli. Ett stort träd kan få en krona som breder ut sig fem, sex meter runt om stammen.
Glöm inte heller att stötta upp ett nyplanterat träd. Var försiktigt med var du sätter stöttan så du inte skadar rotklumpen. Vitsen med stöttan är bland annat att trädet inte ska växa snett om det blåser mycket i samma vindriktning, därför ska stöttan sättas så att trädet drar sig ifrån stöttan när det blåser.

Planterar du en häck är det oftast lämpligt att plantera tre till fyra plantor per meter. – Bästa sättet är att gräva ett dike så långt som häcken ska vara och så djupt som vi tidigare nämnde. Sen fyller man på med jord i hela diket.

Beskära eller inte

Huruvida man ska beskära eller inte är en fråga många ställer sig. När det gäller träd, förutom fruktträd förstås, så tycker Helena att man ska låta dem vara och växa ut på ett naturligt sätt. Alla buskar mår heller inte bra av att beskäras.

– Om man är osäker på om busken tål att beskäras så tar man bort ett par grenar där det inte gör så stor inverkan på busken och så ser man om det kommer nytt. Gör det inte det, ja då låter man bli att beskära den. Buskar som blommar tidigt, beskär man sent på våren efter blomningen. Gör man fel, händer inget allvarligt med busken mer än att blomningen uteblir till året efter. Buskar som blommar sent beskär man tidigt på våren.

På sommaren

Frukträden ska definitivt beskäras för att må bra och bära frukt. Och som de flesta säkert vet idag är det JAS-månaderna som gäller för beskärning. Det vill säga juli, augusti och september.

– Förr gjordes detta tidigt på våren eftersom det var då som trädgårdsmästarna på de stora gårdarna och slotten hade mest tid. Men träden mår absolut bäst av att beskäras på sommaren. På hösten ska man absolut inte beskära om det inte är plommon och körsbär, så kallade stenfrukter, de ska beskäras på hösten.

Ett fruktträd beskärs i fem steg.

1: Ta bort döda grenar, ibland kan det vara fullt tillräckligt.
2: Ta bort korsande grenar och grenar som gnider sig mot varandra.
3: Ta bort vattenskott – det vill säga grenar som står rakt upp.
4: Ta bort inåtgående grenar.
5: Och om det behövs, gallra ytterligare.

– Följer man det här har man börjat i rätt ände, säger Helena. Beskär man för mycket är det oftast inte till skada, däremot får man mängder av vattenskott. Till sist, om man anser att det är för mycket träd i trädgården vad gör man då?

– Var försiktigt, manar Helena. Du kanske har träd som är allt mellan femtio och hundra år gamla i trädgården, ta inte ner dem utan att verkligen ha tänkt efter. Men självklart, är trädet sjukt, en fara för huset eller kanske är de för många som står för tätt – då kan det vara befogat. Annars låt dem stå kvar. Träd ger karaktär åt trädgården, skugga och skydd mot sol och vind och är inget man återställer i en hast.

Text: Carina Wedin

Följ hela trädgårdsskolan

 Föregående del Nästa del
 

Arkiv

Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!