Drömmen om ett fritidshus – vad säger plånboken?

  

Går du i tankar att köpa fritidshus? Då är säkert funderingarna många, inte minst kring den ekonomiska biten. Hur är villkoren för att låna till fritidshus? Hur stora är driftskostnaderna och vilka försäkringar bör man ha? Privatekonom Anna Bäcklund, ger några råd på vägen till drömstugan.

Förr i världen var det sällan någon som lånade pengar på banken för att köpa fritidshus. Då ärvde man sitt hus eller sparade ihop för att köpa det.
Idag är folk i allt större utsträckning beredda att låna för att köpa sitt fritidshus.
– Det är ingen skillnad på att låna till ett fritidshus jämfört med att låna till en villa, säger Anna Bäcklund. Räntan och villkoren är desamma.
Däremot kan man gärna se över om man har outnyttjat låneutrymme i sitt permanenta boende som man kan utnyttja till delar av lånet för fritidshuset för att slippa topplån.

Fler fällor i fritidshuset

 I mångt och mycket är det svårare att köpa fritidshus än en villa eftersom det kräver mer av köparen. Det kan vara brunnar som ska kontrolleras eller vindar som ska undersökas. Vad ska man då tänka på när man har hittat sommartorpet i sina drömmar?
– Tänk på att anlita en besiktningsman som går igenom huset från grund till tak. Man måste se till att undersöka huset noggrant eftersom lagen säger att det är köparen som har undersökningsplikt och säljaren endast är ansvarig för dolda fel.

Dessutom tipsar Anna om att gå runt till grannar och prata med dem, ställa frågor och titta på omgivningarna.

Försäkringen viktig

 Att försäkra fritidshuset är lika viktigt som att försäkra sitt permanentboende, men kanske en kostnad som man lätt missar i kalkylen då glädjeyran är stor. Se till att skaffa dig både ett bra efterlevandeskydd för fritidshuset och en bra sakförsäkring, uppmanar Anna.
Lägg dessutom gärna undan en buffert för eventuella reparationer. Det är viktigt att vara medveten om att fritidshuset kostar året om, även när man inte är där.
Både försäkringar, fastighetsskatt och viss drift tickar på under vinterhalvåret.

– Gör en beräkning av driftkostnaderna utifrån just din familj. Kanske kommer ni att tillbringa mer tid i huset, eller är fler i familjen, än den tidigare ägaren och därmed få ökade kostnader, säger Anna. Och precis som vid köp av villa och bostadsrätt bör man räkna med cirka två procent högre ränta än i dagsläget för att klara av en uppgång.

– Var ärlig mot dig själv och köp ett hus i rätt prisnivå. För även om man blir störtförälskad i ett fritidshus och gärna tror att man är beredd att avstå från allt annat bara för att få just det huset så tänk på att du kanske trots allt vill kunna unna dig till exempel en resa eller något annat på semestern ibland.

Ekonomi för dig som ska köpa fritidshus

  • Lånevillkoren för att köpa fritidshus är desamma som för att köpa villa eller bostadsrätt.
  • Gör alltid en egen kalkyl och titta på hushållets hela ekonomi, där även permanentboendet ingår.
  • Se till att ha ett lånelöfte från banken klart innan du ger dig ut och letar så vet du att du har råd och kan slå till snabbt.
  • Glöm inte kostnaden för lagfart, 1,5 procent av köpeskillingen samt kostnaden för uttagande av pantbrev, 2 procent. Dessutom tillkommer administrativa avgifter på 1200 kronor. (år 2009)
  • Ta reda på om det finns servitut på fastigheten. Det kan ge grannen rätt att till exempel använda din väg.
  • Gör en riktig besiktning av huset

Mer tips & råd vid köp av fritidshus

Text: Karin Cedronius 
 

Arkiv

Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!