Hur energismart är du?

  

Hur energismart är du? Alla kan vi göra något för att sänka energikostnaderna hemma och bidra till en bättre miljö. En del är gratis, annat kostar en slant men lönar sig i längden.

Energimyndigheten, Boverket, Naturvårdsverket och Konsumentverket har via kampanjen ”Bli energismart” under en tid informerat om vad vi kan göra för att bli energismarta hemma.

– Att vara energismart handlar om så mycket. Allt från enkla åtgärder som att byta ut en glödlampa mot en lågenergilampa, till stora ingrepp som att byta ut sina gamla fönster mot nya, energisnåla eller byta hela värmesystem, säger Peter Bennich på Energimyndigheten. Glödlamporna är en av hemmets stora energibovar. Inte mindre än 20-25 procent av hushållselen går åt till belysningen hemma.

Genom att byta ut de tio vanligaste glödlamporna mot lågenergilampor kan du spara 300-500 kilowattimmar per år. Glöm inte heller att släcka lampor som står och lyser i rum där du inte är. En annan åtgärd som inte kostar men som sparar energi är att sänka temperaturen inne.

– Genom att sänka med en grad sparar man fem procents energiförbrukning, utan att lägga ner ett öre, fortsätter Peter Bennich.

Visste du förresten att det går åt mindre vatten och energi om du kör en full diskmaskin än om du diskar samma disk för hand? Så fyll disk- och tvättmaskiner och tumla hellre tvätten än att torka den i torkskåp. Allra bäst är naturligtvis att hängtorka tvätten om du har möjlighet till det.

Peter Bennich
Peter Bennich

Välj rätt från början

Ska du köpa nya vitvaror? Se till att köpa de energisnålaste produkterna från början. Alla vitvaror har en energimärkning där A står för den mest energisnåla produkten. För kylar och frysar är de mest energisnåla produkterna märkta med A+ och A++.
Vissa A-märkta varor kan vara något dyrare i inköp, men stirra dig inte blind på det. En dyrare kyl eller frys kan ganska snart löna sig i och med att den är mer effektiv och drar mindre ström. Så tänk även på driftskostnaden när du väljer vitvaror.

Hemelektronik är det lite värre med. Här finns än så länge ingen motsvarighet till vitvarornas energimärkning, så det gäller att vara frågvis när man handlar.
– Fråga så mycket du bara kan. Handlarna ska kunna hjälpa dig med information om energiförbrukningen på alla varor de säljer.


Nu byter många ut sina gamla TVapparater mot plasma eller LCD, då gäller det att tänka till. Oftast är den nya TV:n större vilket betyder att den drar mer energi – billiga inköp kan bli dyra i drift.

– Kolla att din nya TV har en avstängningsknapp och inte alltid står i stand-by. Flera av modellerna som säljs idag kan inte stängas av. Det betyder att apparaten står och drar ström även när den är ”avstängd”. Samma sak gäller för digitalboxar.

Vattentips

De flesta vet att det är bättre att ta en snabbdusch än att fylla ett helt badkar. I kök och badrum kan dessutom en snålspolande kran minska vattenförbrukningen med upp till 40 procent. Vill du inte byta ut hela din blandare kan du sätta på en så kallad perlator längst ut, som också sparar på vattenmängden.

Nytt på marknaden är kranar där man måste ”tvinga” fram varmvatten genom att hålla kranen åt vänster medan man spolar. På så vis slipper man kranar som spolar varmt i onödan.
– Och använd vattenkokare – det mest energisnåla sättet att koka vatten på. Jämfört med en gjutjärnsplatta drar det hälften så mycket energi.

Låna energimätare

Ibland kan det vara svårt att veta hur mycket det man gör påverkar energiåtgången. Peter Bennich tipsar om ett sätt att få det hela mer konkret.

– Låna en elmätare av kommunens energirådgivare. Den kopplas i vägguttaget, före själva kontakten, och visar både energiåtgången och kostnaden för en viss elektronikprodukt eller lampa. Kommunens energirådgivare kan även, kostnadsfritt, svara på de flesta frågor som rör energi.

Text: Karin Cedronius

Läs mer på

www.energimyndigheten.se

Läs mer om hur du sparar energi på www.blienergismart.se/ 

Energismarta tips

  • Sänk temperaturen inne. Varje sänkt grad minskar kostnaderna med cirka
    fem procent.
  • Köp energisnåla vitvaror när du ändå ska byta.
  • Byt ut glödlampor mot lågenergilampor när de går sönder.
  • Minska varmvattenanvändningen genom att duscha istället för att bada
    och genom att byta ut gamla kranar mot energisnåla.
  • Fråga din elektronik- och vitvaruhandlare om driftskostnad på produkterna du köper.
 

Arkiv

Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!