Steg 6. Köpekontrakt

  

Äntligen är det dags att skriva kontrakt. Men se till att ta god tid på dig, sätt dig in i innehållet och skriv aldrig på något du inte förstår.

Först när kontraktet är påskrivet och klart är affären avslutad. Några andra muntliga
eller skriftliga löften gäller absolut inte.

– Glöm inte läsa det finstilta, råder Johan Isoz, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nyköping. Och var inte rädd för att fråga mäklaren om allt du känner dig osäker på. Som mäklare ska jag vara den förmedlande länken mellan säljare och köpare och ska därför vara opartisk och till lika god hjälp för båda parter.

Trygghet för båda parter

Är då ett kontrakt verkligen slutgiltigt? Svaret kan vara både ja och nej. Kontrakt kan nämligen skrivas med villkor som kan gälla sådant som besiktning, lånelöfte eller
kommunalt köp.

– Men man bör sträva efter att allt verkligen ska vara klart vid kontraktskrivningen så att det inte finns några så kallade svävarvillkor. Det är en trygghet för båda parter, säger Johan.

Något som inte är aktuellt när det gäller köpekontrakt av bostäder är ångerköp. Samtidigt som kontraktet skrivs ska köparen betala handpenning till säljaren.

Det är också dags för dig som köpare att tillsammans med säljaren komma överens om en då du får tillträde till din nya bostad – det vill säga den dagen då du som köpare får börja använda din nya bostad.

– I samma veva ska köparen få en sammanställning av mäklaren över slutbetalningen av köpeskillingen, eventuella lån som övertas från säljaren, räntor och olika avgifter. – Allt det här görs på banken eller i mäklarens butik.

Tillträde till nya bostaden

Samma dag som köparen får tillträde till den nya bostaden ska resten av köpeskillingen
betalas. Nu registreras också köparen som ägare och får nyckeln till sin nya bostad.
– I och med att detta är gjort är affären helt avslutad.

Nu är det bara att sätta igång att fixa flyttbil, flytta in och packa upp, avslutar Johan.

När köpet ska genomföras:

  • Nu betalas handpenningen.
  • Fundera på om du behöver ett förbehåll i kontraktet.
  • Ta reda på vad som egentligen ingår i köpet.
  • Läs det finstilta!
  • Fråga mäklaren om sådant du undrar över – skriv inte på något du inte
    förstår.

Följ hela köparskolan

<< Föregående del Nästa del >>

Text: Carina Wedin

 

Arkiv

Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!