Steg 4: Budgivning

  

När du väl bestämt dig för vilket hus eller vilken bostadsrätt det är du kan tänka dig att köpa är det i de allra flesta fall aktuellt med en budgivning.

Alla som är intresserade av objektet har skrivit upp sig hos mäklaren. Budgivningen går
oftast till på det sättet att mäklaren via telefon tar upp bud från de olika spekulanterna.

Mäklaren ska därefter löpande ge alla inblandade information om det högsta budet. I
många fall har man som spekulant idag möjlighet att följa budgivningen på webben eller via sms.

– Den allra vanligaste formen av budgivning är så kallad öppen budgivning, berättar Hampus Jonsson mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Skogås.

Det innebär att alla kan bjuda över varandra, men det finns även slutna budgivningar
vilket innebär att man lämnar ett skriftligt bud till mäklaren.

Var går din gräns

Som spekulant gäller det att tänka sig för när man ger sig in i en budgivning. Det är lätt att bli påverkad av all stress och hets.
– Därför är det viktigt att innan man ger sig in i budgivningen måste man fundera på var gränsen går och vad den här bostaden är värd för just mig. Utifrån det sätter man ett tak på hur långt man kan tänka sig att gå i budgivningen. Det gäller också att vara bestämd på att inte gå över det pris man från början tänkt när mäklaren ringer och tjatar.

Tryggt för säljare och köpare

En budgivning kan gå väldigt snabbt, men också dra ut på tiden. Det kan alltid uppstå oförutsedda händelser som till exempel att en ny spekulant plötsligt kommer in och lägger ett bud när man tror att allt är klart.

– Budgivningen är svår och för att det ska bli rätt och kännas tryggt för både säljare och köpare är det ofta en fördel att säljaren anlitat en mäklare, säger Hampus.

När budgivningen är klar och säljaren är nöjd med priset är det dags att genomföra själva affären. Men den som köpt ett hus får inte glömma att undersökningsplikten är det egna ansvaret och om huset inte är varudeklarerat är det klokt att anlita en besiktningsman.

Läs om budgivning via Svensk Fastighetsförmedling

Följ hela köparskolan

 

<< Föregående del Nästa del >>Text: Carina Wedin

 

Arkiv

Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!