Konsten att flytta hemifrån

  

Känslan av att få packa upp sina flyttkartonger i sin första egna bostad är oslagbar. Men att flytta hemifrån medför också mycket ansvar och det gäller att ha koll på allt från sambolag och försäkringsbolag till källsortering.


Det finns mycket att fundera över den dagen man känner sig mogen att ta steget till en egen bostad. Hur vill jag bo, vad har jag råd med, ska jag dela bostad med någon eller bo själv och så vidare.

När man skaffar sin första bostad får de flesta vara beredda att kompromissa med sig själva en del. En del väljer ett mindre attraktivt läge för en större lägenhet, andra liten yta och kanske lite omodernt för att få bo mer centralt.

För många är den första bostaden ett andrahandskontrakt, några har lyckan att få ett eget förstahandskontrakt och en del väljer att köpa en bostadsrätt.

–En bostadsrätt är en investering för framtiden samtidigt som du totalt troligen får en högre månadskostnad än om du hyr en lägenhet, säger Sverker Thorslund på Konsumentverket. Men genom att köpa en bostadsrätt skapar du ett kapital som senare kan underlätta för dig när du vill köpa en annan och dyrare bostad.

Rättigheter och skyldigheter

Den som nu väljer bostadsrätt har en del att tänka på. Det innebär till exempel inte att man får göra precis som man vill utan snarare ett ansvar för mer än bara den egna lägenheten.

–Den som köper en bostadsrätt blir medlem i en bostadsrättsförening och har både rättigheter och skyldigheter. Det är medlemmarna själva som beslutar om hur huset ska skötas, vilka regler som gäller och hur man fördelar kostnaderna för underhåll och service.

–Att bo i bostadsrätt innebär att man alltid måste ta hänsyn till grannarna och att man följer de ordningsregler bostadsrättsföreningen har.

Redan innan köpet finns det en del att tänka på; som till exempel att kontrollera hos bostadsrättsföreningen att den som uppträder som säljare har rätt att sälja bostadsrätten. Be också att få läsa bostadsrättsföreningens senaste årsredovisning för att få veta hur dess ekonomi ser ut.

Sätt dig in i sambolagen

Många som skaffar eget boende gör det ihop med en kompis eller en flickvän/pojkvän. Att bo med en kompis skapar sällan praktiska problem och sällan juridiska om man flyttar ifrån varandra. Värre är det med en sambo.
–Därför ska man sätta sig in i vad Sambolagen säger för den gäller automatiskt från den dagen man flyttar ihop, säger Sverker Thorslund.

Som sambo har man endast ett visst skydd om något händer ens partner eller om förhållandet tar slut. Dessutom ärver man inte varandra.

–Som sambo måste man ha koll på ägodelar, vem äger vad, att ekonomin delas upp rättvist och vad som händer med lägenheten om det tar slut. Ta reda på vad ett samboavtal är och ta ställning till om det är något som passar dig och din sambo.

Skydda ditt hem

Att ett förhållande ska hålla kan man aldrig försäkra sig om – däremot kan du skydda ditt hem med en hemförsäkring.

–Just hemförsäkringen är en försäkring du inte ska vara utan. Den gäller både hemmet och dig själv. En försäkring täcker många typer av skador – inte enbart stöld, både i och utanför hemmet och till och med resor i viss utsträckning.

Att vara rätt försäkrad kan spara både tid och framför allt pengar för dig. Men innan du väljer försäkringsbolag så jämför gärna försäkringsbolagens försäkringar och villkor.

–Det här är bara några av de saker som är viktiga att tänka på när man flyttar. Men genom att tänka igenom allt ordentligt och vara väl förberedd så kan det bli precis så kul och spännande som det ska vara med den första egna bostaden, avslutar Sverker.

Text: Carina Wedin

Tipslista för dig som ska flytta hemifrån:

 • Ändra adress och beställ eftersändning på www.adressandring.se
 • Skaffa telefonabonnemang och bredband
 • Anmäl teveinnehav så att du betalar den lagstadgade teve-licensen
 • Skaffa hemförsäkring som gäller från första dagen. Skaffar du bostadsrätt
  måste hemförsäkringen ha ”bostadsrättstillägg”.
 • Teckna avtal med elleverantör – glöm inte att jämföra de olika leverantörernas
  priser.
 • Läs mer på konsumentverkets hemsida där det finns en särskild rubrik ”Flytta”.
 • Ladda också ned ”En handbok i konsten att flytta hemifrån”.
 • Läs om Sambolag (2003:376) på www.notisum.se/RNP/SLS/lag/20030376.htm

Bra webbplatser vid flytt:

Mer om att flytta på svenskfast.se
www.konsumenternasforsakringsbyra.se
www.elradgivningsbyran.se
www.konsumenternas.se
www.boende.konsumentverket.se
 

Arkiv

Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!