6. Köpekontrakt

  

När säljaren och du har kommit överens om priset är det dags att genomföra köpet. Först när ni båda har skrivit på kontraktet är allt definitivt. Då är det också dags att betala handpenningen till säljaren. Mäklaren ansvarar för att ni har diskuterat särskilda villkor som kan behövas för att tillvarata både dina och säljarens intressen.

Handpenning

Vid kontraktsskrivningen betalar du handpenning till säljaren. Den brukar vara cirka 10 procent av köpesumman. Om du eller säljaren har ett förbehåll i kontraktet deponeras handpenningen hos mäklaren så länge möjligheten att kliva av köpet kvarstår.Förbehåll i kontraktet

Det finns flera saker att tänka på. Kanske behöver du ett förbehåll i kontraktet som ger dig rätt att kliva av köpet om:

  • Din finansiering inte är klar och de lån du har sökt inte beviljas.
  • Bostaden inte är besiktigad och besiktningsmannen finner fel och brister som du själv inte har upptäckt.
  • Du inte kan köpa bostaden innan din nuvarande bostad är såld. Om det finns flera spekulanter kanske inte säljaren går med på sådana förbehåll. I så fall måste du noga överväga risken att genomföra köpet utan förbehåll.

Vad ingår i försäljningen?

Själva utgångspunkten är att bostaden säljs i befintligt skick med hänsyn till ålder, pris, skick och användning samt med tillhörande egendom. Grundregeln är att de tillbehör som fanns på egendomen vid visningen ska ingå. Om det uppstår tveksamheter är det viktigt att du och säljaren upprättar en skriftlig överenskommelse om vad som ingår i köpet.
Vad är fast respektive lös egendom?

Läs det finstilta

När du har fått kontraktet, läs igenom det noga. Fråga mäklaren om allt du känner dig osäker på. Det finns inga dumma frågor, men det är dumt att inte fråga! 

 
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!