Skärgårdsdröm: Se till att du har full koll på hela huset

När TV8 och programmet Skärgårdsdröm besöker Höga Kusten påminns tittarna om det egna ansvar man har att undersöka husets skick. I det fall att huset är Varudeklarerat är både säljare och köpare skyddade om byggtekniska brister och fuktskador visar sig efter att försäljningen är genomförd.

Senaste avsnittet av Skärgårdsdröm tog tittarna till Höga kusten. Den här gången var det ett ungt par med fyra barn som visades runt och bland annat fick de uppleva ett riktigt drömställe som Svensk Fastighetsförmedling har till salu på Ulvön.

Men hur fantastiskt stället än är så får man inte förblindas av läget, vackra detaljer eller en snygg inredning. Det säger Ulf Ögren, fastighetsmäklare i Härnösand, som berättade för deltagarna i programmet och för tittarna om den undersökningsplikt som varje köpare har.

– Jag upplever att många har en tendens att glömma bort det viktigaste när de köper hus. De tittar mer på ytan än på husets grundskick och status. Som köpare har man ett eget ansvar att kontrollera alla utrymmen man kommer åt; vilket gäller alla rum men även vind, källare, krypgrund och andra utrymmen som kan ha uppstått i och med att väggar flyttats och att huset byggts om.

Veta vad man köpt

Ulf trycker också på att det inte är endast fuktskador man ska leta efter. Med husets skick menas också själva byggnationen, vvs, avlopp, el och så vidare.

– Att köpa ett hus är för de flesta den största affären i livet. Det rör sig om mycket pengar och huset ska ju vara en investering. Det allra bästa sättet att se om sin investering är redan när köpet görs ha full koll på vilka brister huset har.

Undersökningsplikten innebär att köparen själv, eller en besiktningsman, undersöker husets skick.

– Tyvärr är alltför många köpare inte medvetna om att undersökningsplikten är ett ansvar de har, säger Ulf. Och även om man känner till undersökningsplikten, är det en del som inte förstår innebörden fullt ut.

Bra säljarförsäkring

Något som kan underlätta för den som köper ett hus är om det finns en säljarförsäkring. Den som säljer sitt hus via Svensk Fastighetsförmedling kan köpa försäkringen Varudeklarerat. Den garderar för så kallade dolda fel och andra brister som kan upptäckas efter försäljningen.

– Det kan bli kostsamt för den som sålt ett hus då byggtekniska brister och fuktskador kan visa sig långt efter försäljningen – då är en försäkring som Varudeklarerat bra att ha. Försäkringen är dessutom en trygghet för köparen då den även täcker brister som man kan ha missat innan man köpte huset samtidigt kan säljaren få rättshjälp om köparen, trots försäkringsskyddet, väljer att driva en tvist direkt mot säljaren.

Varudeklarerat är en unik försäkring som skyddar både säljare och köpare i tio år. Den omfattar alla byggnadsdelar, inkluderat våtutrymmen, på ett hus. Fördelen för den som ska köpa är också att besiktningen redan är gjord. Som köpare får man redan vid visningen svart på vitt vilka brister huset har och man kan utifrån det värdera om man vill köpa huset eller inte.

– Besiktningsprotokollet blir dessutom en bra agenda att följa om man väljer att köpa huset, avslutar Ulf.

Text: Carina Wedin

Se Skärgårdsdröm i TV8 Play

Se även:

Bostäder till salu i Västernorrlands län Besiktiga huset innan köp Slarv med undersökningsplikt kan bli dyrt Köparen har undersökningsplikt
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!