Bo i villa: Spara energi

Kostnaderna drar lätt iväg när man bor i eget hus. Det är ständigt något som behöver repareras och ofta någon ombyggnad på gång. En annan utgift som kan dra iväg är elräkningen. Men i de flesta hus finns energi att spara – och därmed också pengar.

Bor man i villa finns det oftast kilowattimmar att spara, vilket i sin tur får effekter både på i plånboken och på miljön. Naturligtvis är det valet av uppvärmning som gör mest skillnad.

Idag går allt fler över till mer ekonomiska och dessutom miljövänliga system såsom berg- eller jordvärme eller luftvärmepump. – Men därutöver kan du påverka förbrukningen i ditt hus exempelvis genom att se över fönster och isolering som i hög grad påverkar elförbrukningen, säger Thomas Hägglund, energirådgivare för Energirådgivningen Stockholms Län.

Stor värmeförlust

Värmeförlusten genom just fönster kan vara så stor som en tredjedel av husets totala värmebehov. Ny glasteknik och bättre konstruktioner gör att det numera finns fönster som isolerar upp till 70 procent bättre än vanliga tvåglasfönster. Har man ett äldre hus med originalfönster tycker ändå Thomas att dessa ska få sitta kvar men renovera och energianpassa dem så gott det går.

– Det enklaste man kan göra är att byta glas i innerbågen till så kallade energiglas. Ytterliggare kan man spara ifall man byter hela innebågen till en ny med isolerglas, det vill säga dubbelglas. Viktigt är också att se över tätlisterna.
Det som gäller är så kallade P- eller O-lister som limmas dit.

Vinden är allt som oftast en energitjuv. – Se över din vind och tilläggsisolera om det behövs, exempelvis med lösull vilket brukar vara enklast. Det är enkelt och sparar mycket energi, i förhållande till insatsen, säger Thomas.

Konkreta förslag

Sedan årsskiftet 2008-2009 ska alla få husköpare en energideklaration. Kan säljaren inte uppvisa någon får köparen beställa en på säljarens bekostnad. Det här är ett initiativ från EU som har som mål att sänka energiförbrukningen med minst 20 procent i samtliga EU-länder. Energideklarationen är även till nytta för dig som husägare. Den ger en god koll på var det finns energi att spara och utifrån analysen får man konkreta förslag på åtgärder för att minska husets energiförbrukning.

– Genomför man åtgärderna är det definitivt något man tjänar igen på minskad förbrukning, avslutar Thomas. 

Text: Carina Wedin

Fakta om energi

  • Se över uppvärmningen av huset.
  • Renovera och isolera fönstren
  • Tilläggsisolera vinden
  • Genom energideklarationen får du ett dokument som visar var det finns energi att spara
  • Hemsidor där du får tips och råd: www.energiradgivningen.se
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!