Glödlampan slocknar steg för steg

Nu slocknar glödlampan och ersätts av sina mer energieffektiva kusiner, halogenlampan, lågenergilampan och lysdiodslampan (LED ) . En åtgärd som beräknas spara hela 40 terawattimmar per år i EU . Den nya tekniken ger oss lika bra ljus men betydligt mindre elförbrukning.

I höstas gick startskottet för utfasningen av Thomas Edisons 130 år gamla uppfinning, glödlampan. En åtgärd som förväntas ge stora effekter på energiförbrukningen och miljön. Bara i Sverige beräknas förbudet mot glödlampor spara tio procent av den el som används i hushållen, eller två terawattimmar per år.
Det motsvarar cirka 80 000 eluppvärmda villor per år. – Anledningen till att EU-kommissionen valt att förbjuda glödlampor är att de är så ineffektiva.

Nästan en fjärdedel av hushållselen i svenska hushåll går till belysning. Och bara tio procent av den energi som förbrukas blir till synligt ljus. Resten förvandlas till värme som knappast hjälper till att värma upp huset på ett effektivt sätt, säger Pernilla Ohlsson på Energimyndigheten.

Flerstegsraket

 Utfasningen av glödlamporna går i flera steg. Det började den första september 2009 med att alla matta glödlampor, alla matta halogenlampor och alla klara 100-wattslampor förbjöds. Butikerna får sälja slut på lampor de har i sina lager, men de får inte importera nya. Likaså får konsumenter använda de glödlampor de har hemma till de tar slut.

2010 fasades de klara 75-wattslamporna ut och 2011 de klara 60-wattarna. I september 2012 är det 40-, 25- och 15-wattslampornas tur och 2013 skärps kraven på lågenergilampor och LED-lampor.

Flera färgtemperaturer

Tillhör du dem som oroar dig över lågenergilampornas blåaktiga, kalla sken? Kanske bekymrar du dig över att inte kunna ha mysbelysning hemma i vardagsrummet. Ingen fara, menar experterna. – I dag finns många alternativ till glödlampans gula sken, och ny teknik utvecklas ständigt.

Det finns redan nu en lång rad modeller som passar olika ändamål både i kron- och klotform. Dessutom finns de med olika ljusstyrka samt i varmvita varianter, säger Pernilla Ohlsson.

I ljusvärlden talar man om färgtemperatur, vilket har att göra med ljusets karaktär, om det upplevs varmt eller kallt. En lampa med lägre färgtemperatur ger rödaktigt ljus och en med högre temperatur ger blåaktigt. I dag finns båda alternativen i lågenergiform.

Billigare i längden

Oftast är de olika alternativen, effektiva halogenlampor, lågenergilampor och LEDlampor, dyrare i inköp än glödlampan. Men då får man ha i åtanke att driftskostnaden är lägre och livslängden längre. En lågenergilampa håller exempelvis 8–15 gånger så länge som en glödlampa. Sett till både inköpspris och driftskostnad ger lågenergilampan alltså en lägre totalkostnad.

– Om ett hushåll byter ut tio av sina mest använda 60-watts glödlampor mot 11-watts lågenergilampor sparar man cirka 500 kronor per år om elpriset ligger på en krona per kWh, säger Pernilla Ohlsson.

Släng inte i soporna

En lågenergilampa innehåller mellan 1–5 milligram kvicksilver. Kvicksilvret är en förutsättning för att lampan ska fungera. Om en lampa går sönder ska den, precis som glödlampor, halogenlampor, LED-lampor och lysrör, samlas ihop och lämnas in på återvinningsstation.

– Om en lampa går sönder bör man ta det försiktigt och samla ihop resterna med en bit papper. Torka av ytan med en trasa och lägg avfallet och trasan i en tättslutande burk. Lämna sedan allt till återvinningsstationen. Är lampan varm när den går sönder så vädra först ut rummet i en halvtimme och samla sen ihop resterna på samma vis, råder Pernilla Ohlsson.

Källa: Energimyndigheten

  • En 60-watts glödlampa som brinner i 1000 timmar under ett år kostar cirka 60 kronor i drift. 
  • Motsvarande kostnad för en jämförbar lågenergilampa är 11 kronor (om elpriset är en krona per kWh). 
  • En lågenergilampa kan ersätta 8–15 glödlampor tack vare sin längre livslängd.
  • Knappt tio procent av den energi som används i en vanlig glödlampa blir ljus. Resten blir värme.

    Läs mer på www.energimyndigheten.se

Text: Karin Cedronius

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!