Trädgårdsskola: 5. Inred en uteplats

Frukost i morgonsolen, ta skydd i flyende skugga, njuta av den varma kvällssolen – det här kräver inte bara en uteplats utan kanske flera. Hur inreder man då uteplatsen för att man ska få ut det bästa möjliga av den? Här kommer råd och tips från trädgårdsdesignern Helena Åhlund.

Det bör finnas minst en riktigt välordnad uteplats i en trädgård, säger Helena Åhlund, och allra helst ska den ligga nära köket. Ligger den allt för långt bort använder man ofta inte uteplatsen så ofta som man borde.

Men endast en uteplats är ju för de flesta inte tillräckligt. Man ska kunna förflytta sig under dagen för att utnyttja solen eller ibland undvika den.
Vilka vädersträck man väljer handlar förstås om tycke och smak. Gillar man sol ska man naturligtvis satsa lite mer på en sådan uteplats.

– Tre till fyra uteplatser tycker jag kan vara lagom i en trädgård. Då har man platser för olika tidpunkter på dygnet och även för olika årstider.
Varje uteplats behöver naturligtvis inte vara lika stor. Det kan vara en liten plats i lä med bara två stolar mot en husvägg där man tar en fika i vårvärmen eller en stor där man har sommarens kalas och grillfester.

STORA OCH SMÅ UTEPLATSER

Nu för tiden är det inte ovanligt med ett växthus inrett med växter men också med bord och stolar – det är också en form av uteplats.

– Uteplatserna kan vara stora men också mindre, var och en med sitt särskilda syfte. Men att alla ska ha en känsla av att vara ett eget rum är något jag förespråkar. Det gör uteplatsen mysig och ombonad.

Helena vill gärna att uteplatsen ska utgå från en vägg så den får en naturlig vinkel. För att skapa känslan av ett rum och avskildhet planterar man höga växter eller buskar. Ett annat alternativ kan vara en pergola med klätterväxter.

Väljer du att sätta tak på någon av de uteplatser du har vid huset så tycker Helena man ska tänka på att det kan bli mörkt i rummet innanför.

– Välj därför glas eller kanalplast som är transparant eller mjölkvitt så att det släpper igenom ljuset. Ett tak kan också vara en markis, ett segeltak eller ett stort parasoll. Det kan också vara ett stort träd.

GÅ BARFOTA

Vad ska man då ha för underlag på en uteplats?
– Grus ska man absolut inte ha, anser Helena. Man ska kunna gå barfota på en uteplats utan att få ont i fötterna. Jag tycker nog man ska ta lite hänsyn till vad man har för hus och vad som passar bäst. Det är förstås också en ekonomisk fråga.

Trätrall är varmt och skönt att gå på om man har små barn och betydligt billigare är marksten. Fördelen med sten är att det kräver mindre underhåll och är snyggt, framför allt till äldre hus. Möbler och en grill är förstås a och o för att fullborda uteplatsen.

– En bra-att-ha-sak, om man inte har tak på uteplatsen, är en förvaringslåda till möblernas dynor, avslutar Helena.

Text: Carina Wedin

 

Följ hela trädgårdsskolan

 Föregående del Nästa del
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!