Snickarsnack och bra beställare

Tretum, sparre, nibb la och smyg. Det är inte alltid så lätt att hänga med i hantverkarnas egna yrkesspråk.
Emelie Lindeberg, en av några få kvinnliga snickare, ger oss här en inblick i snickarnas eget skråspråk och tipsar om vad man ska tänka på för att bli en bra beställare av ett snickerijobb.

De flesta yrkeskategorier har sitt alldeles egna fackspråk, oavsett om det är hantverkare, poliser, läkare eller journalister.
Snickarna är inget undantag, även om flera av deras fackord har läckt ut till gemene man i och med gör-det-själv-vågen som svept över vårt land de senaste åren.

Ju mer kunnig man är i ett ämne desto djupare är kunskapen om ämnets terminologi. Oftast spelar det inte stå stor roll för oss amatörer om vi kan de exakta orden eller inte, men ibland kan det vara bra att ha lite koll, till exempel när man ska lägga en beställning på brädgården eller diskutera en konstruktionsritning med snickaren.

Emelie Lindeberg är snickare och driver den egna snickerifirman ”Snikk” i Stockholm. Hon tycker att folk i allmänhet har ganska stort hum om snickarnas språk, men ibland kan det förstås uppstå missförstånd. Det viktigaste är att inte låta hantverkaren tala över huvudet på en, säger Emelie, och uppmanar alla beställare att vara frågvisa och be om förklaringar när de inte förstår.
– Säger snickaren att han ska nägla så menar han att han ska spika och pratar han om att hämta giraffen så menar han att han ska hämta en slipmaskin med långt skaft, berättar Emelie.

Bli en bra beställare

 Hennes främsta råd till dem som ska anlita en hantverkare är att kolla upp att företaget har f-skattsedel, vilket man kan göra enkelt på nätet.
– När du hittat en hantverkare du har förtroende för gäller det att noggrant beskriva vad du vill ha gjort för att undvika missförstånd. Skriv gärna ner allt innan du träffar hantverkaren, tipsar Emelie.
Be om en utförlig offert, där varje moment ingår och där hantverkaren specificerar det överenskomna arbetet. Det kan man använda som en checklista.

Emelie tipsar också om att vara tydlig när det gäller den uppsatta tidsplanen, så att båda parter är med på vad som gäller.
– För att undvika missförstånd och irritation är det jättebra att skriva en preliminär tidsplan, men självklart måste man tillåta viss flexibilitet, eftersom saker kan hända längs vägen.
För rivningsarbeten måste man till exempel alltid lägga på 25 procent i tidsåtgång eftersom det är så tidskrävande, säger Emelie.

Bloggande snickare

Emelie Lindeberg halkade in på det mansdominerade yrket via en kompis som var snickare och som gav henne en praktikplats när hon var trött på sitt vanliga jobb som receptionist.

Det dröjde inte länge innan Emelie visste att snickareyrket var som klippt och skuret för henne. – Många tror att det är svårt att vara kvinna i en mansdominerad bransch, men jag har bara mött uppskattning under de år jag hållit på. Det är inte heller så tungt som man kan tro, det gäller att anpassa sig och komma på smarta lösningar för de tyngre momenten, säger Emelie som har agendan full av köksrenoveringar, golvläggningar och inredningsjobb och dessutom driver en blogg om sitt jobb som snickare på Snikks hemsida.
– Det började mest som en kul grej, eftersom jag bloggade privat och tänkte varför inte göra en jobblogg också? Sedan har det blivit som en del i min marknadsföring och en grej som kunderna uppskattar.
Jag lägger upp bilder från olika uppdrag och berättar vad jag gör. Jag kanske borde lägga upp en ordlista med snickartermer också!

Snickarsnack - en liten snickarordlista

 • BRÖSTNING – kallas den del av väggen som finns mellan fönsterkarmens undersida och färdigt golv.
 • DIKT AN – betyder att man lägger en bräda eller liknande direkt mot en annan byggnadsdel.
 • DYCKERT – en spiksort med litet huvud som kan slås hela vägen in i virke.
 • DYMLING – en träplugg som håller stockarna i en timmervägg.
 • HATTIS – en hattprofil, en profil som man använder till tak.
 • HORNSUGGA – en liten böjd borste som man använder när man målar.
 • NÄGLA – spika, kommer av fornsvenskans nagel som betyder spika.
 • SKVALLERHÅL – schakt kan förses med ett hål som ”skvallrar” om det blir läckage.
 • SLURING – vällingkonsistensen av vatten och cement för putsbruk.
 • SMYG – kallas fördjupningen eller vinkeln vid två plan, exempelvis vid ett fönster.
 • SPARRE – virke med nästan kvadratiskt genomsnitt.
 • TAKLAG – den bärande stommen i ett yttertak.
 • TAKSKÄGG – den del av takfallet som skjuter ut över fasaden.
 • TUMTRÄ – tumstock.

 

Läs också:

Konsten att anlita hantverkare
Renovering lönar sig

Text: Karin Cedronius

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!