Köparskolan Steg 5: Besiktning

Ta en ordentlig titt på huset innan du bestämmer dig. Var nyfiken, kritisk och frågvis – det kan rädda dig från många tråkiga överraskningar.

Det är lätt att fokusera på fel saker när man letar hus – och även bostadsrätt. Ett vackert välbevarat trägolv, en kakelugn eller en trädgård som just står i blom. Även om läget är viktigt, då det aldrig går att förändra, är det viktigt att ta en ordenlig titt på bostaden.

Det är förstås extra viktigt att titta på husets grundskick. Och gör det innan affären är genomförd. Många är inte medvetna om att undersökningsplikten faktiskt ligger hos
köparen själv. Alla utrymmen som man kommer åt har man som köpare ansvar för att kontrollera.

Det gäller alla rum men också vind, källare, krypgrund och andra utrymmen som kan ha uppstått i och med att väggar flyttats och att huset byggts om.

Och det är inte bara fuktskador man ska leta efter. Med husets skick menas allt från byggnationen, vvs, avlopp, el och så vidare. Be också säljaren om kvitton och garantier på jobb som är utförda i huset.

Vind och källare

Något som kan avslöja en hel del om husets skick är vindar och källare. På vinden ser man om taket är undermåligt och kanske läcker. Här ser man också om det finns fuktig luft från bostadsutrymmet.

Källaren är också ett utrymme som ofta är utsatt för just fuktskador. Luktar det nymålat ska man dra öronen åt sig. Ofta händer det att säljaren målar över en fuktfläkt eller en skada.

Kontrollera alltid hur det ser ut under målningen. Något att varna för är dofter av olika
slag på en visning. Nybakade bullar eller huset fullt av doftljus kan vara en strävan
att det ska kännas hemtrevligt, men lika gärna ett finurligt sätt att dölja en mögellukt.

Unyttja kunskapen

Passa också på att utnyttja besiktningsmannens kunskap. Ställ frågor om allt du inte förstår eller sådant som ser konstigt ut.

– Besiktingsprotokollet blir sedan en bra agenda att följa om du väljer att köpa huset. Åtgärda eventuella fel direkt – annars blir skadorna bara onödigt stora och därmed också kostsamma, säger Hampus Jonsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Skogås.

Är du nöjd med vad du sett och kan tänka dig att köpa huset – eller bostadsrätten
– då är det bara att skrida till verket och avsluta affären.


Tänk på! 
 • Att du som köpare har undersökningsplikt. Titta på rätt saker.
 • Leta inte bara efter fuktskador – titta också på byggnationen, vvs, avlopp, el och så
  vidare. Läs mer om fuktskador
 • Se till att få kvitton och garantier på jobb som är utförda i huset.
 • Se upp för nymålade väggar och nybakade bullar – det kan vara ett sätt att dölja
  mögellukt.
 • Utnyttja besiktningsmannens kunskap – ställ frågor!
 • Använd besiktningsprotokollet som en agenda och åtgärda eventuella fel direkt.
 • Läs om besiktning och försäkringar

Följ hela köparskolan

<< Föregående del Nästa del >>


Text: Carina Wedin
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!