Köparskolan Steg 1: Leta bostad

Att köpa bostad är inget man gör varje dag. Det finns många frågor som dyker upp under processens gång. Här är första delen i Köparskola som ger goda råd och vägledning genom det som för de flesta är den största affären i livet.

När du, familjen eller du och din sambo, ska byta bostad börjar en spännande resa som ibland går lite snabbare, men som ibland kan dra ut på tiden. Inte minst för att det kan ta tid att hitta det som för dig är rätt bostad. Att få en snabb blick över utbudet är enklare idag än det någonsin varit.

På internet finns bland annat svenskfast.se samt Hemnet som samlar objekt från hela landet men även dagstidningarnas bostadsbilagor.

– På internet får du en samlad bild över bostaden och planlösningen, säger Hampus Jonsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Skogås. Här får du ofta en känsla för om det kan vara den bostad du söker och om det är värt att gå på visningen.

På internet finns också all fakta om bostaden som ju inte får plats i tidningens bostadsannons.
– Här finns allt från yta och renoveringsår till vilken uppvärmning som är aktuell och om det finns skola och buss i närheten.

Visningar är roligt

Men det är förstås viktigt att se bostaden i verkligheten. Visningarna är ofta en rolig del av bostadsletandet men det gäller att fokusera på rätt saker.

– Många förblindas av vackra kakelugnar, breda golvplank eller stuckaturen i taket. Charm och atmosfär är förstås jätteviktigt men glöm inte de mer rationella argumenten som priset, läget och inte minst skicket på bostaden.

När det gäller skicket gäller det för dig som köper hus att inte glömma att det är du själv som har undersökningsansvar.

Undvik glädjekalkyl

Redan under tiden du letar bostad är det viktigt att du har gjort en kalkyl på hur mycket den nya bostaden verkligen
får kosta. Den kan en mäklare eller din bankman hjälpa dig med.

– Var uppmärksam på att det verkligen är en realistisk kalkyl. En glädjekalkyl som gör att man köper en bostad man egentligen inte har råd med gör vem som helst olycklig.
Samtidigt som du gör kalkylen bör du också skaffa ett lånelöfte så du vet hur mycket du får låna.

– Det är också viktigt att i förväg bestämma sig för vilka krav du har på bostaden, så du vet vad du letar efter. Att gå på visningar på bostäder du egentligen inte är intresserad av tar mest bara tid och energi, avslutar Hampus.

När du letar ...

  • På internet och i dagstidningar hittar du flest bostäder.
  • På svenskfast.se kan du skapa en bevakning så du får ett mail så fort det kommer in en bostad som matchar dina önskemål. Skapa bevakning här
  • Titta på rätt saker på visningen – charm, atmosfär men också pris och skick.
  • Bestäm innan visningen vad du har råd med – undvik glädjekalkyler.

Följ hela köparskolan

Nästa del >>
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!