Säljskola Steg 5: Dags att flytta

Att sälja och flytta till ny bostad – det är oftast en rolig process. Men få ser fram emot packning, flytt och flyttstädning. Det är mycket att komma ihåg i samband med flytten men med god framförhållning går allt mycket smidigare.

Huset är sålt och det är dags att flytta ut. Huset ska betalas av köparen som nu registreras som ägare och nycklarna ska överlämnas till ditt gamla hem.
Tillträdesdagen är den dag då den nya ägaren kan börja använda din gamla bostad. Det är också då du får resten av köpeskillingen och affären betraktas som avslutad.

Samtidigt som du lämnar över nycklarna ska nya ägaren få sådant som eventuella kartor, ritningar och instruktioner till maskiner och annan utrustning i bostaden.

Att packa, flytta och städa är nog det som de flesta upplever mest stressande i slutfasen av säljprocessen. A och O är att börja i tid och göra allt som går att göra i förväg så tidigt som möjligt – till exempel sådant som att göra flyttanmälan och säga upp abonnemang av olika slag. Under årens lopp är det lätt att samla på sig onödiga saker som aldrig kommer till användning. Passa också på att rensa skåp och förråd.

Du behöver inte slänga sakerna – det finns olika välgörenhetsorganisationer som gärna tar emot dina saker så länge det är helt och rent. Själva packningen går enklast om man skaffar sig riktiga flyttkartonger. De är dessutom enkla att fälla ihop och de går att spara. Vill du inte köpa dem finns det också att hyra.

Flytthjälp eller inte är ofta en fråga. Flytthjälp underlättar förstås men är också en ekonomisk fråga. Den som väljer flytthjälp uppmanas av Konsumentverket att tänka på följande: Firman ska vara branschansluten och tillämpa något som kallas Bohag 2000 vilket är allmänna bestämmelser för bohagsflyttning som flyttbranschen och konsumentverket tillsammans kommit överens om. Det minskar risken för tvister och ger dig som konsument ett starkare skydd som konsument anser Konsumentverket.

Ta alltid in offerter och se till att de innefattar momsen. Avtalet med flyttfirman ska vara skriftligt där det står vilken tjänst du har beställt och vad den innehåller.
Här kommer exempelvis ansvarsfrågan in när det gäller stölder och skador.

När flyttlasset gått är det fortfarande en sak kvar. Flyttstädningen. Något många gör själva men faktum är att idag kan man få skattereduktion när man anlitar någon för hushållsarbete – och dit räknas faktiskt flyttstädning, dock inte flytthjälp. Nu är faktiskt hela säljprocessen avslutad. Nästan. Den som säljer en bostad måste nästkommande år redovisa det i sin deklaration.

Har du sålt din bostad via Svensk Fastighetsförmedling hjälper din mäklare dig gärna med beräkningarna. Har du andra frågor eller behöver hjälp med något så finns din mäklare där – även efter försäljningen.

Tips inför flytten

 • Hyr flyttbil eller boka flyttfirma i god tid.
 • Adressändra på adressändring.se
 • Säg upp eller flytta dagstidning, el, vatten, telefon, bredband, sophämtning
  osv.
 • Skicka flyttkort till dem som inte automatiskt får information om din
  nya adress.
 • Skriv gärna ett brev till köparen av din gamla bostad med lite lokal
  information, information om föreningen, tvättstugan osv.
 • Gå igenom med köparen vad som ska lämnas kvar och samla ihop
  alla viktiga handlingar som hör till bostaden och som köparen ska ha.
 • Läs av elmätaren i gamla och nya bostaden.
 • Skaffa kartonger och packmaterial.
 • Säg upp hemförsäkring och teckna ny för nya boendet.
 • Passa på att rensa i förråd!

Text: Carina Wedin

Följ hela säljskolan

<< Föregående del
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!