Föreningsstämman

Att bo i bostadsrätt skiljer sig från att bo i hyresrätt och i villa. När du köper en bostadsrätt får du inte bara rätten att använda den. Du blir också medlem i en förening och med det medföljer en rad olika skyldigheter, både moraliska och lagstadgade. Att bo i en bostadsrätt kräver kort och gott ett bra samarbete medlemmarna emellan och inte minst en bra styrelse. I alla fall om medlemmarna är mån om sin fastighet, boendemiljö och boendeekonomi.

Det finns en rad saker som den enskilde medlemmen kan göra för att bostadsrättsföreningen ska fungera på bästa möjliga sätt. Det mest naturliga är att respektera föreningens regler och genom att sätta sig in i gällande stadgar. Detta gör de allra flesta i och med köpet av själva bostaden. Men där slutar tyvärr oftast engagemanget trots vald boendeform.

Ovilja och brist på engagemang

Det räcker bara med att delta vid en ordinarie föreningsstämma för att inse att det slarvas ganska rejält med både närvaro och viljan att delta i det viktiga styrelsearbetet men även övriga gemensamma aktiviteter som städdagar.

Man är visserligen inte tvungen att medverka på föreningsstämman. Det bygger på frivilligt engagemang. Det skickas inte heller ut en straffavgift om man inte svarar på inbjudan till stämman.

Det man däremot missar är chansen att påverka sin boendesituation. Och handen på hjärtat, visst är det många av oss som i tysthet gnällt över bristande trappstädning eller de till synes omotiverade avgiftshöjningarna? Det är detta föreningsstämman är till för.

Oftast enda forumet

Föreningsstämman är oftast det enda forumet där medlemmarna kan få utlopp för eventuellt gnäll, förslag och idéer. Det är samtidigt ett bra tillfälle att få ett ansikte på namnskylten i trapphuset.

Som medlem i bostadsrättsföreningen behöver man inte ens närvara personligen, utan man har även rätt till att skicka ett ombud om man råkar vara bortrest. I och med att varje hushåll är berättigad en röst, så är detta medlemmarnas stora chans att tycka till och påverka sin boendesituation.

Vad är det då man missar genom att inte delta på föreningsstämman? Det man bland annat går igenom är bostadsrättsföreningens viktigaste punkt, nämligen ekonomin. Man diskuterar även förslag och åtgärder på fastigheten samt årsavgifter med mera. Detta borde intressera även de mest passiva medlemmarna, då besluten faktiskt påverkar deras plånbok.

Styrelsen – duglig eller oduglig?

En annan mycket viktig punkt som genomförs är att utse en styrelse. Detta är personerna som kommer att ansvara för alla medlemmars boendesituation under ett eller två år. Det finns inget formellt krav på att de som utses måste vara ekonomiskt eller juridiskt kunniga. Däremot är det viktigt att man väljer en aktiv och framförallt kunnig styrelse. Annars riskerar förvaltningen att misskötas. Även här riskerar det att bli en plånbokseffekt.

Valet av bostadsrättsföreningens styrelse och deltagande på den ordinarie föreningsstämman är med andra ord viktigare än vad man först kan tro. Se därför till att ta del av stadgarna, gå igenom den ekonomiska redovisningen ordentligt, kolla upp styrelsen och engagera dig i valberedningsarbetet samt närvara vid föreningsstämman. Det lönar sig på flera sätt.

Text: Niclas Strahner

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!