Svensk Fastighetsförmedlings första 75 år

I april 1937 öppnade dörrarna till Svensk Fastighetsförmedlings första kontor. Kontoret låg i Linköping vilket också var grundaren Eric H. Lundgrens bostadsort.     

Eric H. Lundgren var en visionär och entreprenör ut i fingerspetsarna. Han föddes den 26 mars 1902 och växte upp i Stora Mellösa utanför Örebro tillsammans med föräldrarna Alma och Ernst samt sina fem syskon, Valborg, Barbro, Conny, Lennart och Gunnar.

1933 flyttade Eric H. Lundgren till Linköping där han sedan grundade Svensk Fastighetsförmedling som därmed är Sveriges, och kanske till och med världens, äldsta mäklarkedja.
Hans vision för Svensk Fastighetsförmedling var att skapa en rikstäckande kedja som samlade landets bästa mäklare. Och det var en målmedveten man.

Efter bara tio år hade Svensk Fastighetsförmedling vuxit till 63 kontor.

Guldsmed betalade första hyran

Hyran fick han låna till från en guldsmed som delade fastigheten med Svensk Fastighetsförmedling på Klostergatan i Linköping. Men han hade helt klart för sig hur han skulle skapa ett startkapital för att få igång verksamheten. För att få bli mäklare inom den nystartade kedjan fick varje mäklare betala ett garantibelopp på 1 000 kronor, en ansenlig summa på den tiden. Alla nya mäklare hos Svensk Fastighetsförmedling fick en god start, inte minst genom ett startpaket med allt kontorsmaterial som behövdes.

Varje ny mäklare fick också den viktiga Instruktionsboken som Lundgren själv hade tagit fram och som var rättesnöret för alla mäklare inom Svensk Fastighetsförmedling. Den stora röda skriften bestod av ett par hundra sidor och tog bland annat upp affärsmoral, etik, kvalitet, marknadsföring och juridiska frågor.Instruktionsboken var också bidragande när Svensk Fastighetsförmedling, under 40-talet, blev banbrytande inom branschen genom att ha Sveriges första kvinnliga mäklare. Bakgrunden är att flera av Svensk  Fastighetsförmedlings mäklare kallades in till tjänstgöring under andra världskriget. En av dem var fastighetsmäklaren Hasse Hedberg i Malmköping.
Hans inkallning var dock inte läglig för kontoret eftersom det var överhopat av uppdrag. Eva, hans initiativrika hustru, tog då fram Instruktionsboken, läste den och började göra affärer.
Därmed var Eva Hedberg sannolikt Sveriges första kvinnliga mäklare.

Miljonprogrammet gav mäklarna ett uppsving

 Under 50- och 60-talen tog mäklarbranschen i Sverige fart på allvar och Svensk Fastighetsförmedling låg i spetsen. Framtidstron var under femtiotalet starkare än någonsin men i takt med urbaniseringen så uppstod också problem i de snabbt växande städerna. Det blev bostadsbrist.
Riksdagen fattade då det banbrytande beslutet att bygga en miljon nya bostäder under en tioårsperiod. Miljonprogrammet som pågick mellan 1965 och 1974 var dock inte bara höghusområden i storstäderna.

Drygt hälften av miljonprogrammets hus bestod av småhus som villor, parhus och radhus. Det faktum att byggandet av villor ökade i början av 70-talet gjorde att mäklarbranschen fick ett rejält uppsving.Under 70-talet ökade Svensk Fastighetsförmedling antalet kontor från 46 till 159. Under början av 80-talet blev dock den extrema expansionen av småhus som byggts under 70-talet en börda.
Det fanns för många småhus och marknaden var mättad. Det kunde ibland ta över ett år att sälja ett objekt.

Turbulenta decennier

Fram emot mitten av 80-talet vände trenden och den fastighetsbubbla som präglade decenniet började svälla och det påverkade hela marknaden. Bostadspriserna steg kraftigt och när räntorna sköt i höjden i slutet av 80-talet fick det svåra konsekvenser för många som förköpt sig.

Mäklarbranschen växte dock mer än någonsin under dessa år men i början av 90-talet vände det. Återigen blev det svårt att sälja eftersom bankerna, på grund av kreditrestriktioner, inte fick låna ut några pengar. Den totala fastighetsmarknaden halverades i princip under början av 90-talet och för Svensk Fastighetsförmedling innebar 80- och 90-talen ständiga upp- och nedgångar.

Nätets pionjärer för fastigheter

2000-talet var en tid när hela mäklarbranschen präglades av förändring. Internet kom in hos Svensk Fastighetsförmedling, först och främst genom den egna hemsidan svenskfast. se. Svenskfast.se är idag en av de mest besökta internetsajterna i Sverige oavsett bransch. Svensk Fastighetsförmedling var också en av aktörerna bakom Hemnet som sjösattes 1997 och som idag är en av Sveriges mest besökta sajter.
Intressant att nämna är också att Svensk Fastighetsförmedling redan 1999, när de första renodlade internetmäklarna dök upp, gjorde en analys av situationen. Här ställdes det traditionella mäkleriet mot framtidens mäklarsajter.
Svensk Fastighetsförmedling konstaterade att de fysiska tjänsterna, i en eller annan form, alltid kommer att behövas. Och facit från den satsningen är nu tillgängligt. Antalet registrerade mäklare ökar för varje år och Svensk Fastighetsförmedling har på 75 år vuxit från ett enda kontor i Linköping till en rikstäckande kedja med 230 bobutiker och fler än 1200 anställda.
Eric H. Lundgrens vision har gått i uppfyllelse.

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!