Skärgårdsdröm: Vår mäklare i Sölvesborg pratar stråtak

När ett hus med stråtak finns till försäljning blir det ofta stor uppståndelse. Det berättar Joacim Mattisson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Sölvesborg som var med i det femte avsnittet av Skärgårdsdröm i TV8.

När Skärgårdsdröm gör ett nedslag i Karlshamn med omnejd är ett av de hus som visas i senaste programmet en riktig raritet för att vara i Blekinge. Det är ett vackert hus från mitten av 1800-talet med stråtak.

Joacim Mattsson, Fastighetsmäklare Svensk Fastighetsförmedling Sölvesborg– Här är hus med stråtak inte alls lika vanligt som i Skåne. De få som finns är därför väldigt attraktiva och säljs snabbt när de går ut till försäljning, berättar Joacim Mattisson från Svensk Fastighetsförmedling i Sölvesborg.
 
Stråtak har funnits på de flesta kontinenter sedan urminnes tider. Utgrävningar i Skateholm utanför Trelleborg tyder på vasstäckta hus cirka 7000 år f. Kr här i Sverige. Orsaken till stråtakens popularitet – och att det fortfarande finns kvar på sina håll – är att det är hållbart och stormsäkert samtidigt som det har en god isoleringsförmåga. Det isolerar från kyla, värme och även från ljud.

I Europa hittar man hus med stråtak i de södra Östersjöländerna och inte minst i södra delarna av Sverige och i Danmark. Storbritannien är det land i Europa där man hittar flest hus med stråtak. Där lägger man mycket pengar på att rusta gamla hus men också på att ge nyare hus ett rustikt och gammaldags utseende. Det finns till och med speciella odlingar för den särskilda halm som man använder till stråtak i Storbritannien.

Beständigt material

Stråtak kan läggas av olika typer av strån – råg, vass, det vassliknande grässtrået och till och med ljung. I södra Sverige används framförallt vass till stråtak, ett material som är betydligt mer beständigt än vad man kan tro.

– Ett stråtak som är gjort av fackman kan definitivt hålla femtio år och det kan jämföras med takpannor som kan ha en livslängd på cirka fyrtio år, säger Joacim.

I programmet berättade han för tittarna vad man ska tänka på om man köper ett hus med stråtak.

För att behålla takets goda funktion och för att behålla värdet på huset ska taket underhållas regelbundet, därför kräver ett stråtak lite mer än ett tak med tegel- eller betongpannor.

– Nocken bör bytas efter fem till tio år, dessutom måste man hålla efter taket och se till att det inte blir växtlighet i vassen och att fåglar inte bygger bon i taket.

Lämna över till specialist

Joacim anser att stråtak är något av ett konstnärligt hantverk som man inte ska ge sig på själv att bygga eller rusta om man inte är absolut säker på att man behärskar det.

– Just det här tycker jag man ska lämna över till specialister. Stråtak har genom tiderna haft ett stort problem – brandrisken. Men dagens stråtak byggs på ett sådant sätt att inget syre tillförs underifrån vilket gör att om taket tagit eld blir det en så kallad glödbrand på utsidan som man kan släcka.

– Dessa brandsäkra tak gör att fler satsar på att återge sina hus dess ursprungliga utseende med just stråtak vilket naturligtvis höjer värdet när de en dag ska säljas, avslutar Joacim.

Text: Carina Wedin

Se avsnittet i TV8 Play

Se även:

Bostäder till salu i Blekinge län Renovera gamla husDet lönar sig att använda fackman
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!