Skärgårdsdröm: Vår mäklare slår ett slag för den öppna spisen

En grosshandlarvilla med punschveranda och Cronspis är en av bostäderna som visas i första avsnittet av Skärgårdsdröm i TV8. Fastighetsmäklaren Janne Andersson från Svensk Fastighetsförmedling i Karlskrona, tipsar tittarna om vad man bör tänka på när det gäller kakelugnar och liknande värmekällor.

I andra säsongen av programserien Skärgårdsdröm följer programledaren Sofia Rågenklint, mest känd som Postkodmiljonärens reporter, människor som funderar på att köpa en bostad i skärgården.

Första paret ut är Jennie och Mikael som ville byta boendemiljö från centrala Karlskrona till en villa nära havet där de båda är uppvuxna. Ett hus i Karlskrona skärgård, eller Blekinges pärla som det också kallas, är drömmen för de två. I första avsnittet visas tre olika typer av villor. En enplansvilla alldeles intill vattnet, en helt nybyggd, exklusiv villa på Aspö och en fin grosshandlarvilla på Hästö med en imponerande punschveranda och en så kallad Cronspis av gjutjärn.

I programmet medverkar även Janne Andersson, Fastighetsmäklare från Svensk Fastighetsförmedling i Karlskrona, som hade grosshandlarvillan på Hästö till försäljning.

– Man får inte ta för givet att kakelugnar, gjutjärnsspisar eller öppna spisar fungerar när man flyttar in i ett äldre hus, säger Janne. Vill man vara säker ska man försäkra sig om att spisen är provtryckt av en sotare och be att få papper på när det är gjort. Alternativt kan man se till att ett provtryck görs innan man bestämmer sig för att köpa.

Bra komplement

Janne tycker kakelugnar och gjutjärnspisar är ett utomordentligt bra komplement för villaägare som vill spara energi. Om man köpt ett hus och det visar sig att värmekällan inte fungerar, kan det vara bra att kontakta en kakelugnsmakare som kan ge vägledning om vad felet är och hur mycket det kostar att åtgärda.

– Det vanligaste felet är att kakelugnen läcker i bakkant eller att skorstenen är otät vilket man kan se när man provtrycker, säger Ronny Bertha på Birka kakelugnsmakeri i Huddinge.

Tidens tand sliter på kakelugnen då den byggs av lera och sand vilket är material som rör på sig tack vare att kakelugnen ibland är kall, ibland varm. Efter tillräckligt många år uppstår det små sprickor. Ett fel många gör som påskyndar det förloppet är att man eldar för kraftigt för att man tror att man ska få ut mer värme. Men en kakelugn är trög och tar tid att värma upp. Ronny berättar att allt fler lägger ner pengar på att renovera sina kakelugnar – en nota som kan kosta mellan 37 000 och 45 000 kronor.

– Men är man därefter rädd om kakelugnen kan man elda i ytterligare 30-40 år. Ett tips är att följa kakelugnsmakarens rekommendationer för hur man ska elda; använd fin och torr ved, elda försiktigt och inte för kraftigt och använd spjället. Räkna inte med att värma upp ett helt hus med en kakelugn – den är avsedd för att värma ett rum.

En del av Ronnys kunder är familjer som ska sälja sina bostäder och som väljer att rusta kakelugnen före försäljningen.

– Och jag tror att det uppskattas av köparen att kakelugnen fungerar – så det är nog definitivt värt pengarna.

Många bra tips

Janne tycker programmet är bra och tror att det kan vara till stor nytta för alla som går i bostadsbytartankar.

– I Skärgårdsdröm får man många tips på vad man ska tänka på när man funderar på att köpa en bostad i skärgården. Dessutom var det ju toppen att vi fick visa upp vår vackra skärgård som är okänd för många och där man kan få mycket hus för pengarna, avslutar Janne.

Text: Carina Wedin

Se avsnittet i TV8 Play

Se även:

Fritidshus till salu i KarlskronaÖppen spis även populär i fjällstugan
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!