Därför ska man använda mäklare

Att sälja sin bostad är något som är mer krävande än vad många tror. Att använda sig av en fastighetsmäklare i det som för de flesta är den största affären i livet skapar trygghet för både säljare och köpare – dessutom blir priset garanterat högre.

Numera är det självklart för de allra flesta som står i begrepp att sälja sin bostad att låta en mäklare sköta affären. Men faktum är att en och annan fortfarande väljer att sköta försäljningen på egen hand, vilket oftast är mindre lönsamt.

– Det finns en mängd orsaker till att man bör anlita mäklare när man ska sälja sin bostad, säger Malou Parkkila, mäklare och franchisetagare för Svensk Fastighetsförmedling i Vallentuna. En bostadsaffär består av många delar som man måste ha koll på och som mäklare har man lättare att tillgodose köparens krav än den som säljer själv.

Tillgång till marknadsföringskanaler

A och o för den som säljer en bostad idag är marknadsföringen. I princip alla som ska köpa bostad använder sig av Hemnet. Syns man inte där, finns man inte.

– Som privatperson kan du aldrig få tillgång till de marknadsföringskanaler som en mäklare har. Vi når en betydligt bredare publik genom Hemnet, vår egen hemsida, annonsbilagor i dagspress och inte minst i bobutiken. Dessutom trycker vi upp snygga objektbeskrivningar som används vid visningarna och som finns i bobutiken.

När bostaden ska visas är det också en stor fördel att det är en mäklare. Som säljare kan man inte vara helt objektiv när det gäller den egna bostaden och dessutom känns det oftast bättre för spekulanterna att ställa frågor om bostaden till en mäklare än till säljaren.

Samlad kunskap

Malou vill också lyfta fram den yrkesskicklighet mäklare har. Dagens mäklare har läst juridik, marknadsföring, byggnadsteknik och även mjuka ämnen som hur man bemöter sina kunder – vilket är viktigt såväl i relationen med säljaren som med köparen. Det här är en samlad kunskap som skapar trygghet för säljaren att hela försäljningsprocessen sköts på ett professionellt sätt.

– Att sälja sin bostad kan vara en juridisk snårskog och det är sådant en mäklare kan ta hand om. För att inte tala om de gånger som säljare och köpare inte kommer överens, då är det bra att ha en mäklare som kan reda ut problemen.

De större fastighetsmäklarkedjorna har oftast också en mängd tjänster att erbjuda kunderna. Inom Svensk Fastighetsförmedling erbjuds exempelvis kontakt med banken för den som inte redan har sin finansiering ordnad, det finns en dolda felförsäkring som endast kunderna får tillgång till och en rad andra tjänster.

– Vi har också ett spekulantregister där vi snabbt kan matcha bostaden mot en eller flera spekulanter.

Högre pris

Men blir då verkligen priset högre med mäklare undrar kanske en del?

– Jo då, det kan jag garantera, säger Malou. Just det faktum att vi når så många fler människor med vår marknadsföring och kan hålla hög klass på visningarna är en garanti för ett högre pris, dessutom upplever jag att många köpare inte ens letar bland bostäder som säljs utan mäklare. Även köparna vill vara trygga med att affären sköts professionellt – inte minst när det gäller budgivningen som inte alltid är helt enkel att hantera.

Mäklarens roll har i hög grad förändrats de senaste åren och den som väljer mäklare får inte bara bättre betalt utan också så mycket mer än någon som förmedlar bostaden.

– Vi är ju den som sköter hela bostadsaffären med allt vad det innebär, men vi är också kundernas borådgivare och finns till hands för alla de frågor som kan uppstå under bostadsbytarprocessens gång, avslutar Malou.

Text: Carina Wedin

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!