Navigera rätt i ROT-djungeln

Vid det här laget har många svenskar utnyttjat ROT -avdraget och avdraget för hushållsnära tjänster. Toppen att få tillbaka häften av kostnaden för arbetet med husrenoveringen eller städhjälpen, tycker många. Men det finns fällor att se upp med för att slippa kvarskatt.

I november hade 228 000 personer sökt skatteavdrag inom ramen för fakturamodellen, som infördes den första juli. Fakturamodellen innebär att en privatperson bara betalar hälften av arbetskostnaden för ett utfört renoverings- eller tillbyggnadsarbete. Den andra hälften får hantverkaren ansöka om hos skatteverket.

 Om du är en av de som har utnyttjat möjligheten att göra avdrag för hushållsnära tjänster och hantverkstjänster under året som gått så kommer du att få en förtryckt siffra i din deklaration som visar hur stort avdrag du har gjort.

 Har du utnyttjat ROT-tjänster före den första juli, innan fakturamodellen, ska du ansöka om skattereduktion på en särskild blankett.

Om du har köpt tjänster efter den första juli, och betalat hela arbetskostnaden till hantverkaren istället för att tillämpa fakturamodellen, ska du vänta med att ansöka om skattereduktion till dess att du lämnar din inkomstdeklaration. – Men det gäller att man har betalat in tillräckligt mycket skatt, så att man har skatt att dra av emot, för att kunna göra avdrag för ROT-arbete.

Om ekvationen slutar på minus får man kvarskatt istället, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på skatteverket.

Ha koll på skatten

Det finns nämligen flera andra vanliga skatteavdrag som går före ROT-avdraget. Har du avdrag för räntor och resor till och från arbetet så går dessa före ROTavdraget. Det betyder att du måste ha koll på hur stora avdrag du har och hur mycket skatt du betalar för att veta om du hamnar på minus och får betala kvarskatt i slutänden. Dessutom är vissa skatter, som begravningsavgift och allmän pensionsavgift, ”immuna” mot avdrag och måste alltid betalas av alla.

– Varje enskilt fall är individuellt beroende på hur mycket man tjänar, vilka avdrag man har och hur mycket skatt man betalar. Därför rekommenderar jag att gå in på skatteverkets hemsida och använda vår räknesnurra för att räkna ut hur det ser ut för just dig, säger Pia Blank Thörnroos.

Ränteavdrag höjer taket

Det finns dock några riktlinjer. Tjänar man drygt 25 000 kronor i månaden och inte gör några som helst andra avdrag kan man få fullt ROT-avdrag på 50 000 kronor.

Pia Blank Thörnroos
 


Dock har de flesta hus- och bostadsrättsägare något annat avdrag, till exempel ränteavdrag, och då höjs summan för vad man minst måste tjäna för att få fullt ROT-avdrag.
– Däremot kan man ju naturligtvis få ROT-avdrag även om man tjänar mindre än 25 000 kronor i månaden, men det blir då inte fullt avdrag. Snittsumman som medgetts i preliminär skattereduktion hittills ligger på 13 000 kronor per person, säger Pia Blank Thörnroos.

Föräldralediga bör se upp om de planerar att ta ut hela ROT-avdaraget på 50 000 kronor, eftersom de har lägre inkomster än normalt och alltså möjligen tjänar för lite för att ha tillräckligt med skatt att dra av emot. Pensionärer och folk med kapitalinkomster har däremot större möjligheter till avdrag.
– Pensionärer gör inte jobbskatteavdrag och betalar ingen pensionsskatt. De har därmed större marginal för ROTavdrag.

De som bara har kapitalinkomster kan med hjälp av ROT-avdraget komma ner i noll skatt, men då krävs kapitalinkomster som överstiger 166 600 kronor per år för att kunna göra fullt ROTavdrag, säger Pia Blank Thörnroos.

Bara arbetskostnaden

Kom ihåg att du enbart får göra avdrag för arbetskostnaderna, alltså inte materialkostnader eller maskinhyra. Dessutom varnar Pia Blank Thörnroos för att betala i förskott, eftersom hantverkaren bara får tillbaka pengar från skatteverket för utfört arbete. – Om hantverkaren ändå vill ha ett förskott, be då att få betala exempelvis materialkostnaderna i förväg, som du ändå inte får göra avdrag för, tipsar hon.

Fakta kring ROT-avdraget

  • Skattereduktionen är 50 procent av arbetskostnaden inklusive moms, men högst 50 000 kronor per år. 
  • ROT-avdraget gäller bara för omoch tillbyggnad av hus som är minst fem år eller äldre.
  • Den person eller det företag som utfört arbetet ska ha F-skattsedel. 
  • Avdraget kan bara utnyttjas av en person som fyllt 18 år, äger bostaden som renoverats och som betalar skatt i Sverige.
  • Avdraget för hushållsnära tjänster som städning, fönsterputsning etc kan utnyttjas av alla som bor i bostaden. Det innebär att även en person som bor i hyresrätt kan göra avdrag för till exempel städning.  

 

Text: Karin Cedronius

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!