Inredningstips: Frossa i textilier

Tavlor, tapeter, rumsavdelare och insynsskydd. Textil har mängder med användningsområden och kan användas till mycket mer än bara kuddar och gardiner. Tyg kan förändra ett helt rum och även skapa rum i rummet.

Textil är hemmets modeplagg och det mest tacksamma materialet när man vill förändra hemma för en billig peng, säger Tina Björeman, inredningsexpert på IKEA.

Mattor, kuddar och gardiner är kanske det som de flesta av oss tänker på när vi pratar om textil i hemmet, men användningsområdena för tyg är så många fler.
Har du en trist vägg som behöver ny tapet eller målarfärg? Häng upp ett snyggt mönstrat tyg istället och du får en quick-fix på nolltid!

Byt gärna ut tyget på väggen efter årstiden. Ett vackert tyg kan även bli en fin tavla.
Spänn upp tyget på en spännram eller sy en kanal upptill och nertill på tyget och trä en rundstav i för att få stadga.  

Häng på väggen och vips har du en snygg tavla.

– På IKEA har vi spännramar i trä som mäter 50x50 centimeter där man kan spänna tyg runt och häfta fast med häftpistol.Genom att sätta upp flera ramar bredvid varandra får man ett effektfullt lapptäcke av tyg på väggen, säger Tina.

Dela av med tyg

Draperier behöver inte bara hänga i en dörröppning. Med fiffiga skensystem i taket kan man även dela av ett rum i flera små rum genom att låta tyget hänga från taket. Har man syskon som delar rum är detta ett sätt att skapa sin egen vrå. För den som bor trångt kan det också vara ett sätt att slippa se sängen om dagarna.
– Sängen kommer undan från blickfånget och du får en himmelsäng utan stolpar på köpet, säger Tina. Den som inte känner sig så hemma på att sy behöver inte heller misströsta. Du behöver inte ens ha en symaskin för att fålla tyget till din gardin. Köp istället ett fållband och stryk på så får du önskad längd på tygstycket helt utan nål och tråd.

Bra för akustiken

Men tyg är inte bara vackert att titta på. Det påverkar även akustiken i ett rum. Med gardiner, kuddar, mattor och dukar får rummet ett behagligare, mjukare ljud.

– Mattor är en viktig inredningsdetalj, inte minst för ett skönare ljud i rummet. De skapar en bas och skänker rummet värme. Men många gör misstaget att ha för små mattor.
Om man har fastnat för en matta som är för liten – köp två och lägg bredvid varandra. Det ger en lugnare effekt, tipsar Tina. Ett vackert tyg kan även piffa upp gamla och nya möbler. Häfta fast ett snyggt tyg, kanske en bit vaxduk, på mat- eller skrivbordsskivan.
Eller klä in tidskriftssamlare, minibyråer och pennställ i vackra tyger och du får din alldeles egen stil på kontorsprylarna.

 

Skapa din egen stil – Med tyger får man ett mer levande rum, i sin personliga stil. En helt vanlig standardfotpall blir till exempel väldigt personlig om du syr ett nytt överdrag i ditt eget favorittyg till den, säger Tina.

Hur är det då med trender på tygfronten? Vad är rätt, och finns det något som är helt fel i dagens tygvärld? – Nej, det finns inga fel. Det gäller att våga vara personlig och att mixa det man gillar. Blanda gärna gammalt och nytt. I dag finns det allt från fina retrotyger, inspirerade av 50-talet, och tyger.
Har du en trist vägg som behöver ny tapet eller målarfärg? Häng upp ett snyggt mönstrat tyg istället och du får en quick-fix på nolltid!

FOTON: IKEA i klatschiga färger och mönster till skira romantiska tyger i pastell. Inget är mer rätt än något annat. Det gäller att ta vara på sin egen smak, avslutar Tina Björeman på IKEA.

Tinas textiltips:

  • Våga mer med  textil – det gör stor skillnad i ett rum. 
  • Blanda gärna olika mönster i en färg.
  • Om mattan är för liten, sätt ihop två mattor.
  •  Dela av ett rum eller gör en sänghimmel med hjälp av ett skensystem i taket. 
  • Spänn upp ditt älsklingstyg i spännramar – vips har du en fin textiltavla!


Text: Karin Cedronius  

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!