Juridikskola: 2. Kapitalvinstskatt

Att sälja sin bostad, om den går med vinst, kostar en slant till staten. Kapitalvinstskatten kan man dock få uppskov på – men det är ett uppskov som numera beläggs med ränta.

Det som tidigare kallades reavinstskatt heter idag kapitalvinstskatt, en skatt som 2008 höjdes från 20 procent till 22 procent. Kapitalvinstskatt gäller alla former av privatbostäder som man äger; villa, bostadsrätt och till och med fritidshus och det får man oavsett hur lång eller kort tid man ägt bostaden.

– Precis som tidigare kan man begära uppskov från den skatt man betalar för vinsten av bostaden, berättar Bo Ohlsson, jurist på Svensk Fastighetsförmedling.

– Syftet med uppskov är att man inte ska behöva betala så mycket i skatt på sin vinst att man inte har råd att köpa ny bostad. Staten vill helt enkelt att man ska använda vinsten för att köpa ny bostad och på så sätt öka rörligheten på bostadsmarknaden.

Ny bostad

Förutsättningen för uppskov är att man köper ny bostad. Den ska köpas senast kalenderåret efter att man sålt den gamla bostaden. Det vill säga; har jag sålt i oktober 2009 har jag fram till december 2010 på mig att köpa. Köper man först och säljer sen gäller samma tidsram.

Det finns ytterligare en tidsaspekt att ta hänsyn till om man har begärt uppskov och det är att man måste bosätta sig i den nya bostaden senast 2 maj andra året efter försäljningsåret. Uppskov kan man begära på hela vinsten om man köper en bostad som är dyrare, den som köper en billigare bostad än den som säljs får bara uppskov med en andel av vinsten och ibland inte alls. Uppskov kan man dessutom endast begära på permanentbostaden, inte på fritidshuset.

Nytt sedan 2008 är att uppskovsbeloppet är belagt med en ränta på 0,5 procent per år.
– Att ha en uppskovsränta som ligger och tickar blir mycket pengar varje år och allt fler väljer därför att betala sin vinst istället just för att slippa räntan.

Från avyttring till avyttring

Kan man då få hur mycket uppskov som helst och hur lång tid kan ett uppskov gälla?
– Ett uppskov kan vara högst 1,6 miljoner kronor per person och bostad, berättar Bo, däremot finns det i princip ingen tidsbegränsning. Uppskovet kan man alltså föra med sig från avyttring till avyttring – under förutsättning att man köper ny bostad.
Det gamla uppskovet för man med sig till nästa och så vidare. Nackdelen är att den dagen man säljer och inte planerar att köpa något nytt så blir det en kraftig vinst som ska beskattas.

Dessutom skjuter man in skatten i ett skattesystem som man inte har en aning om hur det ser ut den dagen kapitalvinstskatten ska betalas.
Hur systemet såg ut den dagen man fick uppskovet spelar ingen roll.

– Det som är viktigt att tänka på är att det inte är gratis att få uppskov och om det är lönsamt eller inte beror helt på vad man har för ekonomi för övrigt och hur länge man planerar att bo i bostaden. Det finns definitivt gränsvärden för om det är lönsamt eller inte.

Är du osäker på hur du ska göra och vill ha rådgivning så kan det vara klokt att ta kontakt med en privatekonom, avslutar Bo.

  • Kapitalvinstskatten är 22 procent av vinsten vid en försäljning. 
  • Den som köper en ny bostad kan få uppskov.
  • Uppskovsbeloppet är belagt med en ränta på 0,5 procent.
  •  Ett uppskov kan vara högst 1,6 miljoner kronor per person och bostad.

Text: Carina Wedin

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!