Trädgårdsskola: 4. Trädgårdsdesign

Var bör rabatten ligga? Vilka plantor ska vi ha? Häck eller plank? Vilken marksten passar bäst? Det finns många frågor att ta ställning till när man ska göra i ordning sin trädgård. Allt fler väljer att ta hjälp av en trädgårdsdesigner. Med den hjälpen kan man undvika både tråkiga och dyra misstag – och det spar både tid och ork. 

Att inreda ute är faktiskt rätt komplicerat. De flesta är inte vana att hantera utomhusmiljöer och jämför man med inredning inomhus så är det ju betydligt enklare att måla om en vägg eller möblera om, än att byta en marksten eller flytta en häck som inte känns bra.

 – Det kan bli kostsamt att göra misstag i trädgården, säger Helena Åhlund, trädgårdsdesigner. Det kan också bli otrivsamt, om man väljer att ha kvar det man inte blev nöjd med.

Helena tror också att det är lätt att bli hemmablind och att man inte riktigt ser möjligheterna med sin egen trädgård.

Kreativa idéer

 Känner man sig osäker och vill slippa göra misstag eller bara någon som kan bidra med kreativa idéer så är det en god idé att anlita en trädgårdsdesigner. Och trädgårdsdesignern kan bidra med en konsultation på bara en eller ett par timmar, en skiss på plats eller en mer arbetad ritning på hela trädgården.
En kostnad som kan ligga på allt mellan ett par tusenlappar upp till 25 000 kronor.

 En del tar också helhetsuppdrag med underleverantörer som färdigställer hela trädgården.
– Många har egna idéer och vill egentligen bara ha ett bollplank för att se om idéerna fungerar i just deras trädgård. Andra har ingen aning om vad de vill ha i sin trädgård utan vill ha förslag. Allra vanligast är ju att husägaren endast vill ha någon form av konsultation och ibland även en skiss eller ritning. Många väljer att ta hjälp med plattsättningen, allt annat vill de flesta gärna göra själva.


Helena Åhlund

Under arbetets gång

Det är inte heller ovanligt att kunderna återkommer eller att Helena finns med i periferin när ägaren själv jobbar med trädgården. – De som vill vidareutveckla sin trädgård eller kanske ändra något vänder sig ofta till mig igen. Och att trädgårdsdesignern är inkopplad under arbetets gång kan vara bra, för när man jobbar i en trädgård händer det ju ofta saker som man inte kan förutse och då kan jag komma med tips och råd.

Vem använder sig då av en trädgårdsdesigner? Faktiskt fler och fler. Helenas kunder kan vara någon som har en radhustäppa på trehundra kvadratmeter eller en annan som har en parkliknande trädgård som hör till en herrgård. Men de flesta av hennes kunder är vanliga villaägare.

– Det anses inte vara lyx och statusfyllt längre att använda sig av en trädgårdsdesigner . Allt fler har insett att på sikt sparar man både tid, ork och pengar på att ta hjälp så det blir rätt från början.

Text: Carina Wedin

Följ hela trädgårdsskolan

 Föregående del Nästa del
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!