Trädgårdsskola: 1. Vårstädning

Våren är här och innan man vet ordet av även sommaren. Vårblommorna har redan visat sig ett tag, både i rabatter och i gräsmattor och snart är det dags att sätta potatisen.

Det är hög tid att väcka trädgården till liv.En bra sak att börja med är att se över rabatterna.

– Börja med att försiktigt klippa bort vissna blad och strån i rabatten, säger Helena Åhlund, trädgårdsdesigner. Var noga med att inte rycka upp vissna delar så rotsystemet blir skadat.

Ta en första kamp med ogräset, ju tidigare man börjar desto lindrigare blir det under sommaren. Jorden i rabatterna ska också luckras lite försiktigt.
– Det gör att det kommer syre till växternas rötter, men det ser också finare ut i rabatten. Rosorna, dem väntar man med.
När björken har musöron är det vedertagna uttrycket om tiden när rosorna ska beskäras.

– För den som inte vet hur ett musöra ser ut så kan man säga; stor som en lillfingernagel, förtydligar Helena.

Helena Åhlund
Helena Åhlund

Kan behöva vattnas

 Även på våren kan det faktiskt vara riktigt torrt i rabatterna. Det känner du om du kör ner handen ordentligt i jorden, är det inte fuktigt så behöver det vattnas.
Nu är det också dags för den första omgången gödsel i rabatterna.

– Helst använder man kogödsel men algomin kan också gå bra under förutsättning att det inte är på växter som inte tycker om för mycket kalk.

Även gräsmattan kan behöva lite tillskott av näring och det får den till exempel genom att löv som ligger kvar körs ner av gräsklipparen. Men stora lager löv som ligger på gräsmattan, de ska krattas bort. Kratta också bort dött gräs, lägg på lite ny jord och gräsfrön. Är det större partier toppdressar man med sandblandad jord och sår med gräsfrön.

Lyxa till det

För ett bra, och roligare, trädgårdsarbete gäller det att ha de viktigaste trädgårdsredskapen – vilka också måste få en vårstädning, menar Helena. Smörj verktygen och serva gräsklipparen. Det finns en grundutrustning som är bra att ha; spade, kratta, räfsa, sekatör och en hopfällbar såg, och naturligtvis en gräsklippare. Vill man lyxa till det har man en så kallad robotgräsklippare – som sköter hela jobbet själv.

– De är suveräna om man vill ha bort mördarsniglarna, eftersom man kan ha den gående på kvälls- och nattetid när sniglarna kommer fram. För trädgårdsentusiasten som har sparris i trädgården är det dags att kupa den och det är tid att förgro potatisen om du ska ha den till midsommar. När det är varmt i jorden är det dags att plantera den i potatislandet.

Ett allra sista tips från Helena;
– Sätt en mörk hink eller en stor terrakottakruka över rabarberplantan, då växer de snabbt och blir späda och mjälla. Nästa vecka berättar Helena om hur man planerar sin trädgård.

Text: Carina Wedin


 

Följ hela trädgårdsskolan

 

Nästa del
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!