Första egna bostaden

Sofie flyttade till sin första lägenhet för ett och ett halvt år sedan. När hon flyttade in hade hon förberett sig genom att botanisera på loppisar och second hand-butiker efter gamla billiga möbler och sparat lite pengar för Ikea-besöket.

Redan när hon gick på gymnasiet fanns tankarna på att flytta hemifrån. Så snart studentmössan var kastad började Sofie leta efter lägenhet.

Hittills hade hon bott hos mamma och pappa i ett samhälle utanför Nyköping. Nu ville hon bo mer centralt – med närhet till jobb, kompisar och uteliv.
– Jag fick napp ganska snabbt, berättar Sofie. Hittade en inte allt för dyr etta i ett område där jag har tio minuter till jobbet, så det känns helt okej som en första bostad.

Från loppis

Lägenheten på 40 kvadratmeter ligger i ett funkishus. Den är ljus med stora fönster och har till och med balkong. Den är inte på något sätt topprenoverad, även om både kyl och spis faktiskt är helt nya, men Sofie har gjort sitt bästa för att inreda den mysigt.

Köksbordet och köksstolarna kommer från en loppis och dem har hon målat i svart. Stolsitsarna är klädda i samma tyg som köksgardinerna och den svarta lampan pryder sin plats ovanför köksbordet.

Sofie är glad över att det faktiskt är ett stort kök som går att sitta flera stycken i . Med sig hemifrån hade hon i princip endast sängen och soffbordet. Soffan är helt ny, så också bokhyllan.
– Jag hade tur som hittade en jättebillig soffa på Jysk och bokhyllan köpte jag på Ikea.

Rå sig själv

Att flytta till egen bostad handlar förstås mycket om att få rå sig själv och styra sitt eget liv. Men det handlar ju också om ansvar. Att det fanns regler när man bor i flerfamiljshus fick förstås Sofie reda på. Kanske var hon inte beredd på att grannarna skulle reagera när hon hade fest.
– Men det är klart att jag förstår dem också. Är de vana vid att det är lugnt för jämnan så blir förstås en fest i huset störande, något jag självklart måste ta hänsyn till.

Ansvar handlar ju också om att få ekonomin att gå ihop och att räkningarna varje månad blir betalda. Sofie hade ingen aning om vilka kostnader det handlade om att leva med ett eget boende men känner ändå att hon varit rätt realistisk vad gäller pengar.
– I början kunde jag ha 200 kronor kvar när det var två veckor kvar till lön. Men jag tycker att jag rätt snabbt fick koll på hur jag skulle leva för att få pengarna att räcka. Ett bra sätt att få pengarna att räcka längre är att storhandla en gång i månaden istället för att handla lite då och då. Jag har ju bara mig själv att tänka på så jag tycker att jag har det bra ekonomiskt.

Eget hus

Idag räcker pengarna till och med till ett sparkonto. Sofie planerar för en långresa framöver. Om framtiden vet inte Sofie så mycket. Det är resan som är det stora målet. Självklart ser hon framför sig en lägenhet i ett kanske något bättre läge, kanske till och med i en större stad. Hon pluggade ju i Stockholm och trivdes där. Och någon gång i framtiden hoppas hon förstås på att bilda familj. – Då vill jag nog allra helst bo i ett stort hus utanför stan, avslutar Sofie.

Läs också:

Goda råd inför att flytta hemifrån

Text: Carina Wedin

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!