Bolåneskola: 4. Köpa

Lägga bud

I många bostadsaffärer förekommer budgivning. Innan du ger dig in i den är det viktigt att du sätter ett tak för vad du kan tänka dig att betala. Håll dig sedan till det och låt dig inte dras med. Den som lägger högsta budet brukar vara den som får lägenheten, men säljaren har alltid rätt att bestämma vem han eller hon vill sälja till (så kallad fri prövningsrätt).

Tips ! Sätt ett ojämnt tak för budgivningen. Har du exempelvis 1,1 miljoner som tak och övriga budgivare 1 miljon, ökar chansen att du vinner budgivningen.

Skriva kontrakt

Vinner du budgivningen, kontakta oss för att dubbelkolla att objektet är belåningsbart. Får du grönt ljus är det dags att skriva kontrakt. Först då vet du att bostaden blir din.

I kontraktet skriver ni in tillträdesdag, om kompletterande besiktningar ska göras och vad som gäller om fel i så fall upptäcks. Nu betalar du 10 procent av priset i handpenning till säljaren.

Tips ! Köper du huset innan du fått betalt för din nuvarande bostad kan ett tillfälligt bolån behövas — så kallat handpennings-/ brygglån. Kontakta oss så berättar vi  mer.

Lägga upp lån

Har du sedan tidigare ett lånelöfte är det nu dags att kontakta oss för att fastställa
lånebeloppet. Saknar du lånelöfte gör du istället en ansökan direkt. När lånen läggs upp väljer du bland annat hur mycket du vill amortera på lånet varje månad och om du vill ha räntan bunden på kort eller lång sikt. Oftast är en mix det bästa alternativet. För din trygghet så kan det vara bra att fundera över ett låneskydd, om något oförutsett skulle inträffa, exempelvis arbetslöshet eller sjukdom.

Tips ! Kom ihåg att teckna en hemförsäkring för bostaden.

Text: Jacob Sebardt, Produktägare Bolån SEB

Gå till föregående del 

Gå till nästa del.

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!