Bolåneskola: 2. Räkna och skaffa lånelöfte

Har du bestämt dig för vad du söker är det dags att räkna. Var ligger prisnivån för den typ av boende du letar efter? Tänk på att fastighetsavgiften, driftskostnader, månadsavgifter och priset påverkar din boendekostnad. Ryms det inom din ekonomi? Äger du en bostad idag som du ska sälja: låt värdera den så att du vet vad du har att röra dig med. Kom ihåg att räkna med mäklararvodet och eventuell reavinstbeskattning för försäljningen. Du kan välja att betala hela reavinstskatten direkt eller delar av den. Du kan också vänta lite med betalningen. Det kallas att man gör ett uppskov och går att få på belopp upp till 1,45 miljoner kronor. Nu kan du ansöka om ett lånelöfte.

Ansök om det belopp du högst kan tänka dig att låna. Sedan kan du lugnt lägga bud när du hittar rätt objekt. Vill du ha riktigt bra koll på ekonomin är det bäst att sälja din nuvarande bostad innan du skriver på kontraktet på den nya.

Det finns flera möjligheter att ansöka om lånelöfte. På seb.se kan du fylla i dina uppgifter och få svar senast nästa bankdag. Då har du ett skarpt lånelöfte som du kan använda för att gå ut och leta efter ditt drömboende. Det som kan ta tid i ansökningsprocessen för banken är om du har en befintlig bostad som ska säljas eller behållas, och om vi eventuellt behöver komplettera med exempelvis ett arbetsgivarintyg. Du kan också vända dig till Telefonbanken, eller till ett av SEBs kontor.

Gå på visning

Vet du vad du letar efter och vad som är en rimlig prisnivå är det dags att gå på visning. Ju fler du går på, desto tydligare blir det vad du verkligen vill ha. Låt dig inte luras av  inredningsdetaljer, det är bostadens grundförutsättningar som är viktiga. Och din magkänsla!

Tips !

  • Tala med mäklaren och ställ frågor.
  • Samla objektsbeskrivningar för att jämföra olika objekt.
  • Tala med grannar och ta en promenad i omgivningen.

Text: Jacob Sebardt, Produktägare Bolån SEB

Gå till föregående del 

Gå till nästa del.

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!