Säljskola Steg 4: Kontrakt

När det finns en köpare av bostaden och säljaren är nöjd med priset är det dags att avsluta affären.

Som säljare är förstås budgivningen en nervös process och affären är ju faktiskt inte i hamn förrän underskrifter från båda parter finns på kontraktet. Viktigt för den som säljer är också att veta att trots att det sker en budgivning så har du som säljare rätt att sälja till vem du vill, å andra sidan är ingen av spekulanterna bundna vid sina bud förrän kontraktet är underskrivet.
Och kontraktet skrivs när säljaren och köparen är överens om villkoren för försäljningen.
Här har mäklaren ett ansvar att ta tillvara på båda parternas intressen och ska noggrant gå igenom kontraktets alla delar med var och en.

Både ja och nej

Som säljare har du inte bara rättigheter, utan också skyldigheter. Utgångspunkten är att bostaden säljs i befintligt skick. De tillbehör som finns på visningen ska ingå i köpet. Dessutom finns det en lag som bestämmer vad som anses vara fast och lös egendom.
Om ett kontrakt är slutgiltigt eller inte kan man svara både ja och nej på. Det kan skrivas med villkor som exempelvis kan gälla besiktning, lånelöfte eller kommunalt förköp.

– Men som säljare ska man förstås sträva efter att allt är klart redan före kontraktskrivningen så man slipper den här typen av villkor, säger Hampus Jonsson mäklare på Svensk Fastighetsförmedling. Men det är också en trygghet för köparen. För då kan man börja planera för tillträde, förbereda packning och flyttstädning direkt när kontraktet är påskrivet.

Säljskolan del 4, Hampus Jonsson
Hampus Jonsson

Inget ångerköp

En fråga många kanske ställer är om man kan ångra sitt köp efter att kontraktet är underskrivet?
– Nej, när det gäller bostadsaffären finns det inget som heter ångerköp. Däremot har ju säljaren ansvar för bostaden de sålt under så lång tid som tio år efter försäljningen. Vilket man som säljare kan lösa med försäkringen Varudeklarerat som ger skydd mot vissa fel och brister i tio år efter försäljningen. Den som säljer en bostadsrätt kan teckna försäkringen Bosäkrat. Nästa steg är flyttstädning, tillträde och flytt! Goda flyttips får du i nästa steg av vår Säljskola.

Text: Carina Wedin

Följ hela säljskolan

 

<< Föregående del Nästa del >>
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!