Säljskola Steg 3: Varudeklarerat

Vet du att du har ansvar för ditt hus så lång tid som tio år efter försäljningen? Det kan bli kostsamt för den som sålt ett hus då byggtekniska brister och fuktskador kan visa sig lång efter försäljningen. 

Men du kan skydda dig. Det är väl använda pengar att satsa på försäkringen Varudeklarerat inför en försäljning. Den garderar säljaren för så kallade dolda fel och andra brister som kan upptäckas efter försäljningen. Dessutom är den en trygghet för köparen då den även täcker brister som köparen är ansvarig för.

– Varudeklarerat är en unik försäkring, säger Eskild Möller på Svensk Fastighetsförmedling. Den skyddar säljaren såväl som köparen under så lång tid som tio år och rättvister och konflikter behöver aldrig bli aktuellt. Eskild Möller
Eskild Möller

Om något oförutsett inträffar

Försäkringen omfattar alla byggnadsdelar på ett hus, vilket också innebär våtutrymmen. Den täcker dels fel som inte går att upptäcka, så kallade dolda fel, dels fel som besiktningsmannen borde upptäckt men missade. Den täcker även skador som kan finnas i så kallade riskkonstruktioner redan när man köpte huset. Skulle något oförutsett inträffa och till exempel ett dolt fel hittas efter försäljningen behöver säljaren och köparen aldrig konfronteras med varandra.

– Allt hanteras genom oss på Svensk Fastighetsförmedling och vår samarbetspartner Anticimex Försäkringar. En stor fördel med försäkringen är att säljaren även kan få rättshjälp genom försäkringen om köparen, trots försäkringsskyddet, väljer att driva en tvist direkt mot säljaren.

Fördel i marknadsföringen

Dock ingår inte riktigt allt i försäkringen.
– Det som ligger utanför bostadsbyggnaden är undantaget försäkringen, så också vitvaror och annan maskinell utrustning, rökgångar, el och gas samt vvs-installationer. Förekomst av radon och asbest samt vattnets kvalitet och kvantitet täcks inte av försäkringen. Att huset marknadsförs som Varudeklarerat är också en stor fördel för säljaren. – Det gör huset mer attraktivt och risken för prisreducering minskar, avslutar Eskild. I nästa steg av vår Säljskola är det dags för kontraktskrivning och tillträde! Läs nästa nummer av Läget.

Läs mer om försäkringen Varudeklarerat

Text: Carina Wedin

Följ hela säljskolan

 

<< Föregående del Nästa del >>
test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!