Köparskolan Steg 7: Att flytta

Äntligen är det dags att flytta in i det som kanske till och med är din drömbostad. Men hur roligt det än är så är det mycket att hålla reda på. Men med flytthjälp, bra flyttkartonger, städhjälp och det viktigaste av allt; god framförhållning blir flytten riktigt smidig.

Köpa ny bostad är roligt, men själva flytten är något få ser fram emot. Men det behöver inte bli en stressig och besvärlig process. Med god framförhållning underlättar man mycket i flyttprocessen.

Först och främst ska man ta det onda med det goda. Tänk vilken möjlighet att få göra sig av med saker. Du behöver inte slänga grejer som du inte behöver - Myrorna och andra butiker som jobbar för välgörenhet tar tacksamt emot dina saker så länge de är hela och rena.

Riktiga flyttkartonger underlättar packningen. Framför allt underlättar det för den som flyttar åt dig och du kan vara säker på att kartongerna håller. Köper du dem är de enkla att spara eftersom de går att fälla ihop och är lätta att förvara i vinds- eller källarförrådet. Flyttkartonger finns också att hyra.

Att packa vettigt är viktigt. Gör det så enkelt för dem som ska bära. Ett exempel är att blanda tunga saker, som böcker, med exempelvis sängkläder eller liknande.

Boka i tid

Flyttfirma eller inte är frågan. Det handlar naturligtvis om vilken ekonomi du har. Men den som väljer att använda flyttfirma ska tänka på att beställa flytthjälpen i tid. Se också till att flyttfirman är branschansluten. Det minskar risken för tvister och ger dig ett starkare skydd som konsument.

Se till att ha ett skriftligt avtal där det står vilken tjänst du beställt och vad den innehåller. Där kommer ansvarsfrågan in när det gäller stölder och skador. Var noga med att kolla vilka försäkringar flyttfirman har.

Flyttar du själv gäller din hemförsäkring för lös egendom utanför hemmet endast på upp till 30.000 kronor.

Gör det enkelt

Flyttstädningen är det sista som görs efter att flyttlasset gått. Vill man göra det riktigt enkelt för sig anlitar man en städfirma. Från och med 1 juli år kan man dessutom få skattereduktion när man anlitar någon för hushållstjänster. Flyttstädning räknas dit, däremot inte flytthjälpen.

Det är även en mängd administrativa saker som ska göras inför en flytt. Så som flyttanmälan, ändring av el- och telefonabonnemang, se över försäkringen och så vidare. Allt det här är sådant man inte behöver göra i sista stund – ju tidigare desto bättre. Framförhållning och god planering gör flyttprocessen både trevligare och smidigare.

Tips inför flytten:

 • Hyr flyttbil eller boka flyttfirma i god tid.
 • Adressändra på adressändring.se
 • Säg upp eller flytta dagstidning, el, vatten, telefon, bredband, sophämtning osv.
 • Skicka flyttkort till dem som inte automatiskt får information om din nya adress.
 • Skriv gärna ett brev till köparen av din gamla bostad med lite lokal information, information om föreningen, tvättstugan osv.
 • Gå igenom med köparen vad som ska lämnas kvar och samla ihop alla viktiga
  handlingar som hör till bostaden och som köparen ska ha.
 • Läs av elmätaren i gamla och nya bostaden.
 • Skaffa kartonger och packmaterial.
 • Säg upp hemförsäkring och teckna ny för nya boendet.
 • Passa på att rensa i förråd!

Gör din egen checklista här

Följ hela köparskolan

<< Föregående del


Text: Carina Wedin

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!