Köparskolan Steg 2: Gå på visning

Att gå på visning är både spännande och roligt. Här får man som spekulant verkligen känna av bostadens atmosfär men glöm inte det viktigaste; sätt på dig luppen och granska bostaden noggrant och våga ställa frågor till mäklaren.

Visningen är rolig men kan också vara fylld av besvikelser. Redan när man kör in på den gata som bostaden ligger på kan man känna att det här inte var vad man tänkt. I tidningen eller
på internet kanske mäklaren inte informerade om att huset ligger ett stenkast från motorvägen eller att bostadsrätten ligger granne med ett bullrigt industriområde.

– När man väl hittat drömbostaden är det lätt att glömma bort att titta på rätt saker. Charm och atmosfär får lite för stor betydelse – även om det också är viktigt, säger Johan Isoz, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Nyköping.

Känslor och förnuft

Både känslor och förnuft måste få komma till tals när man tittar på den bostad man är intresserad av. Steg ett är att verkligen gå igenom mäklarens bostadsbeskrivning
innan du går på visningen. Bestäm dig också för vilka kostnader du har råd med, dels för köpet, dels för reparationer som är uppenbara.

– När du väl står där på visningen och upptäcker att något behöver åtgärdas inom en snar framtid, då måste du från början vara säker på att du har råd med den investeringen.

Komfort, utrymme och standard är tre viktiga aspekter som du helst innan visningen ska ha klart för dig vad du kräver. Omgivningarna är heller inte oviktiga. Ligger huset i den miljö du vill? Finns den service du behöver?

– Det här kan vara lika viktigt som hur bostaden ser ut, anser Johan.

Finns inga dumma frågor

De flesta mäklare rekommenderar numera säljarna att inte närvara vid visningen.

– Vi tror det får spekulanterna att känna sig mer bekväma och friare att ställa frågor. Som mäklare ska man vara påläst om bostaden och dess skick. Vi finns på visningen för att svara på frågor om allt som rör bostaden. Och det finns inga dumma frågor – du ska kunna fråga oss om allt, avslutar Johan.

Har du bestämt dig för ett hus eller en bostadsrätt som du vill ha – då måste du försäkra dig om att du får låna pengar.

På visningen...

Titta på golv, tak, väggar, kök, el, fasad, fönster, tak, badrum och toaletter, tvättstuga,
vind, källare och grund, värme, uterum eller altan, garage, tomt, läget, ekonomin.
Läs hur du kan upptäcka fuktskador.

Här finns en checklistor du kan ta med på visningen för att inte glömma något.
Fråga mäklaren om allt du är osäker på.

Följ hela köparskolan

 

<< Föregående del Nästa del >>

Text: Carina Wedin

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!