Visning, bostadens bästa sida

Lena och Tomas valde att förbereda visningen på egen hand. Andra kanske väljer homestaging. Det viktiga är att göra det bästa av bostaden och framhäva alla fördelarna.

När besökarna kommer till en visning gäller det att de snabbt får möjlighet att själva bilda sig en uppfattning om bostaden och dess möjligheter. De ska uppleva atmosfären och förhoppningsvis gå därifrån med en positiv bild av huset eller lägenheten de tittat på.

Då finns det en mängd mindre och enkla grepp som man kan använda sig av för att ge bostaden ett rejält lyft eller som en del gör – anlita ett företag som genomför en homestaging av bostaden.

Det kan vara allt från konsultation för någon tusenlapp till en omfattande staging där vissa renoveringar görs och möblemanget byts ut.

– I vissa fall kan det nog vara bra och löna sig med homestaging, säger Anders, men som sagt, du kan åstadkomma en hel del själv.

Neutral och luftig

Lena och Tomas förberedde visningen på egen hand.
– Förutom att vi naturligtvis städade ordentlig plockade vi bort allt som är personligt och onödigt, säger Tomas.

Vilket är helt rätt tänkt för ofta ser inte spekulanterna möjligheterna med bostaden för att det är rörigt, fullt med saker och alldeles för mycket möbler.

– För mycket möbler gör till exempel att bostaden känns trång, säger Anders. Genom att göra bostaden mer neutral och luftigare lyfter man fram bostadens potential.

Badrum och kök är något de flesta besökare på en visning tittar extra mycket på därför är det extra viktigt att plocka undan allt onödigt just i dessa utrymmen. Tråkiga flaskor och burkar ska bort och nya fräscha handdukar fram.

Ett visst slitage finns förstås i alla bostäder vilket köparen alltid är medveten om.
– Dölj aldrig sådant med ny målarfärg eller genom att medvetet ställa saker framför. Det slår alltid tillbaka på säljaren, menar Anders. Däremot kan det vara idé att reparera mindre fel som exempelvis en droppande kran. Den typen av skavanker kan sänka värdet på bostaden i onödan.

Varmt och välkomnande

Bor man i hus är förstås drömmen att få visa huset i vackert väder. Mäklaren kan påverka mycket men vädret kan de inte göra mycket åt. Lena och Tomas hade otur för det var grått, kallt och regnigt just den dagen visningen var. Men å andra sidan fick de möjlighet att visa hur mysigt huset var med levande ljus och brasan i hallen. Det kalla vädret gjorde att huset kändes varmt och välkomnande.

– Belysning är viktigt när man visar en bostad därför ska gärna lamporna vara på – även om solen skiner, säger Anders. Är det grått och mörkt ute gäller det att ha så mycket ”mysbelysning” som möjligt.

Bättre intryck

Lena och Tomas valde att hålla sig borta under visningen. Vilket är något Anders förordar.
– Ofta får spekulanterna ett bättre intryck av bostaden om säljaren inte är hemma. De känner sig friare och kan ställa sina frågor utan att behöva ta känslomässiga hänsyn. Köparen har juundersökningsplikt och bör ställa frågor som ibland kan kännas närgånga och kanske jobbiga att ställa om säljaren är där, avslutar Anders.

Följ Lena och Tomas:
Del 1. Vägen till en lyckad försäljningDel 2. Visningen - en viktig del i marknadsföringenDel 3. Lyft fram bostadens bästa sida  (denna artikel)Del 4. Lena och Tomas lämnar med glädje ifrån sig nyckeln

Text: Carina Wedin

test
Fullständig webb | Mobilwebb
 
Hjälp

Ska du köpa eller sälja din bostad? Hos Svensk Fastighetsförmedling hittar du  villor, hus, bostadsrätter, lägenheter, tomter och fritidshus som är till salu. Om du vill sälja din bostad så hjälper våra fastighetsmäklare gärna dig. Välkommen till oss!